Cum a ajuns olandezul van Langeveld să se considere ardelean: „Am cerut puţină apă. Şi ei mi-au dat palincă“

Updated on iunie 20, 2022 Michel van Langeveld trăiește de 10 ani în localitatea Sic din județul Cluj. Olandezul s-a îndrăgostit iremediabil de localitate și a ajuns să se considere de-al locului.

“Am venit seara, i-am văzut pe oamenii frumoşi din Sic şi eram însetat. Aşa că am cerut puţină apă. Mi-au dat un pic de “apă”. Era palincă. O pălincă, două, trei…”, povesteşte Michel van Langeveld, pentru observatornews.ro.

Cum a ajuns olandezul van Langeveld să se considere ardelean: „Am cerut puţină apă. Şi ei mi-au dat palincă“ 1

 

Când s-a trezit dimineaţa, pe fereastră a văzut o lume fascinantă, cu dealuri verzi, case ca în poveşti şi oameni care păstrează cu sfinţenie portul şi obiceiurile. În 2011, a devenit şi el unul de-al locului: a cumpărat o casă şi a transformat-o într-un muzeu al tradiţiilor şi al dansului.

“Fiecare uliţă, în trecut, avea o casă de dans. Poate 20-25 de fete stăteau aici şi se învârteau, cântau, vorbeau despre cine e cel mai drăguţ băiat din localitate”, explică Michel van Langeveld.

În acest muzeu, batavul a adunat tot ce e legat de dansul popular din zonă. Olandezul vorbeşte maghiara şi română, însă nu are un vocabular grozav. Ştie mai degrabă cuvintele esenţiale cât să se descurce, scrie adevarul.ro.

„O pălincă, zece cuvinte! Două pahare cu pălincă, 50 de cuvinte. Trei pahare cu pălincă, 500 de cuvinte. Şi apoi ştii totul”, se amuză Michel van Langeveld.

error: Content is protected !!