Știai? “Acoperișul României” se află în judeţul Cluj. Satul aflat la cea mai mare altitudine din ţară

Updated on iunie 16, 2022 Situat în Ardeal, în munții Gilăului, satul Măguri are cea mai mare altitudine din țară, între 1.250 m și 1400m, fiind o zonă locuită tot timpul anului, spre uimirea multor turiști.

Fiind la doar 45 de km de Cluj-Napoca, în trecut, satul Măguri era căutată de nobilii din Imperiul Austro-Ungar pentru relaxare și vânătoare, însă de ceva timp este o zonă locuită de numeroși oameni, unde și turiștii vin pentru a se relaxa și a se conecta cu natura.

Știai? "Acoperișul României" se află în judeţul Cluj. Satul aflat la cea mai mare altitudine din ţară 1

Ajuns în satul Măguri o să întâlnești locuitori care se ajută între ei și își fac totul la ei în casă, ca în vremea de demult, astfel că pentru o perioadă o să poți vedea cum se făcea lucrurile în trecut. Departe de numeroase atracții turistice pe care doar le vezi și pleci, aici poți oricând să oferi o mână de ajutor prin gospodării, scrie spynews.ro.

Știai? "Acoperișul României" se află în judeţul Cluj. Satul aflat la cea mai mare altitudine din ţară 2

Legenda Bisericii de lemn din Măguri-Răcătău

Conform unei legende preluată de bătrânii locului din gura strămoșilor lor, în anul 1825 un grup de muncitori italieni care lucrau la exploatarea forestieră în zonă, au găsit un bulgăre mare de gheață care, în ciuda faptului că era luna august, nu se topea.

Aceștia fiind uimiți de acest fenomem, dar și credincioși, au intuit că este o minune divină și au apelat la preotul romano-catolic din localitatea Florești. Acesta venind la fața locului, a săvârșit o slujbă în urma căreia gheața s-a topit iar ei au interpretat aceste întâmplări ca un semnn ceresc că acolo trebuie înălțată o biserică.

Știai? "Acoperișul României" se află în judeţul Cluj. Satul aflat la cea mai mare altitudine din ţară 3

Astfel a fost construită o mică biserică din lemn de 20 de metri pătrați (5x4m), plus un mic altar și i-au pus hramul „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătorit la 15 august.

Până în 1918 se slujea aici doar de hram, alternativ romano-catolicii și ortodocșii. Apoi a fost abandonată pentru o perioadă bună de timp, ajungând depozit de cânepă și în prag de demolare.

error: Content is protected !!