Protest Cluj. Studenți UBB: ”2 luni de chirie, cât 2 ani de pandemie”, ”Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”

Updated on martie 15, 2022 Aproximativ 250 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au protestat ieri în fața sediului instituției, din cauza deciziei ministerului Educației de a renunța la cursurile online, ca urmare a ridicării stării de alertă.

Studenții se plâng că mulți dintre ei au părăsit locuințele în care stăteau cu chirie sau locurile din cămine, pe perioada pandemiei, când cursurile se desfășurau online, iar acum nu își pot găsi chirii într-un timp atât de scurt de 2 săptămâni.

Protest Cluj. Studenți UBB: ”2 luni de chirie, cât 2 ani de pandemie”, ”Fizic în teorie, dar fără bani de chirie” 1

Speranța noastră este să putem duce protestul și la nivelul altor centre universitare pentru a deveni cunoscută poziția noastră.

Vrem respectarea OUG nr. 99 de anul trecut și să se păstreze activitatea didactică așa cum a stabilit fiecare universitate de la începutul anului universitar. Asta cerem ministrului Educației”, a spus Unghianu, președintele Organizației Studenților din UBB (OSUBB), pentru Cluj24.

Ei au scandat „Guvernanți, nu uitați, și noi suntem importanți”, „Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”, „Noi nu vrem ipocrizie, slavă ție studenție”, „Cîmpeanu nu uita, UBB nu te vrea”.

Un student a adus un afiș în care apare poza ministrului Sorin Cîmpeanu și un text referitor la celebra garsonieră de 11 mp din Cluj-Napoca: „Chiria pentru 11 metri pătrați tot voi ne-o achitați?”.

Anunțul Ministerului Educației, privind revenirea în totalitate la învățământul fizic, a reprezentat o serie de declarații haotice, care au bulversat întreaga comunitate Universitară”, conform reprezentanților studenților din Cluj, citați de edupedu.ro.

Astfel, ei susțin ca decizia să fie luată de universitate, nu de minister: „Mai mult, să se analizeze capacitatea de cazare, domeniile de studiu ale universității, cadrele didactice disponibile și aparatura necesară pentru a oferi educație calitativă, nu grăbită”.

Aceștia sunt de părere că revenirea la formatul fizic este un lucru dorit de studenți, „dar momentul în care Ministerul Educației a decis să aibă loc această “revenire” nu este unul deloc potrivit. Perioada de tranziție menționată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulți studenți neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri și seminare fizice într-un timp atât de scurt”.

În anunț se mai arată că „acum, studenții se văd puși în situația ca în câteva zile, în așa numita “perioadă de tranziție”, să își găsească o locuință în orașul de studiu, ceea ce implică costuri semnificative, neprevăzute, pe care nu și le permit.

error: Content is protected !!