(Video) Sălbăticia munților Apuseni. Căprioare și primii fulgi de zăpadă

Updated on noiembrie 25, 2021 Camerele de supraveghere instalate de rangerii Parcului Natural Apuseni au surprins câteva căprioare și primii fulgi de zăpadă din acest sezon.

„Azi e despre ciute si despre primii fulgi de zăpadă din această toamnă. Masculul se numește cerb sau taur, femela ciuta de cerb, iar hrana acestei specii este vegetală si constă în plante ierbacee ,frunze de arbori, lujeri, muguri, lichieni etc.

(Video) Sălbăticia munților Apuseni. Căprioare și primii fulgi de zăpadă 1

Cum putem proteja:

-Animalele sălbatice nu le place să fie deranjate atunci când vizitați natura!
-Lăsați doar pașii în urma voastră!
-Parcurgerea unei arii naturale protejate se face pe traseele turistice marcate!
-Bucurați-vă de muzica naturii! Nu faceți zgomote puternice!”, au scris reprezentanții Parcului Natural Apuseni pe Facebook.

Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național. Parcul, cu o suprafață de 75.784 hectare, a fost înființat în 27 ianuarie 1990.

Din punct de vedere geologic, parcul natural este constituit în cea mai mare parte din șisturi cristaline în Masivul Biharia și Masivul Vlădeasa; masive calcaroase în alternanță cu conglomerate și gresii în Munții Bihor; calcare și dolomite în platoul Padiș; gresii și șisturi cristaline în Bazinul Padiș – Cetățile Ponorului; calcare în Platoul Carstic Padiș și pe văile acestuia; calcare triasice, cretacice și jurasice în Munții Bihorului și Munții Pădurea Craiului; șisturi cristaline și depozite permiene în depresiunile Zarandului și Beiușului și în Munții Codru-Moma; precum și magmatite laramice în Munții Gilăului și Bihorului.

Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri (Biserica Moțului), abrupturi stâncoase (Pietrele Galbenei), chei, văii (Valea Sighiștelului, Valea Galbenei), doline (Lumea Pierdută), măguri, lapiezuri, ponoare (Cetățile Ponorului), avene (Avenul cu Vacă), peșteri (Urșilor, Ciur Izbuc, Cetatea Rădesei, Ghețarul Focul Viu, Peștera Smeilor de la Onceasa); cu suprafețe naturale acoperite cu păduri, pășuni și pajiști; cu floră și faună specifică Occidentalilor.

error: Content is protected !!