(Video) Avantajele Metroului din Cluj. Animație grafică. Cum va arăta metroul din Cluj

Updated on noiembrie 24, 2021 Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat luni indicatorii economici ai metroului din Cluj, prilej de dezbatere, dacă este necesar sau nou. Mai jos aveți câteva avantaje.

Dragos Vana:Oda Metroului din Cluj.
La Cluj a fot aprobat studiul de fezabilitate pentru metrou, ocazie cu care Emil Boc a prezentat si o randare despre cum e posibil sa arate cand va fi gata (https://bit.ly/3HLLN3I).
Si acum, eterna discutie.

(Video) Avantajele Metroului din Cluj. Animație grafică. Cum va arăta metroul din Cluj 1

Eu sunt de parere ca e o idee exceptionala faptul ca se doreste realizarea unui metrou in Cluj. Ca de obicei, cum e si cazul cu orice alt proiect, exista persoane care au alte pareri:

➡️ “Nu o sa fie gata in 10 ani. Il terminam in 2050.” – Da, cel mai probabil este ca va dura mai mult decat cei 10 ani propusi, poate chiar 20, ca suntem in Romania. Dar asta nu se va schimba. Oricand ne vom apuca de el, tot 20 de ani va dura. Tocmai de aceea este bine sa incepem *din timp*, nu cand ne dam seama ca *acum* avem nevoie.

➡️ “Clujul nu are nevoie de metrou.” – La fel, Clujul, nu are nevoie de metrou *in momentul acesta*, si sincer si asta e discutabil. Dar in 10-15 ani cand va mai creste populatia si orasul, cu siguranta va avea.

➡️ “Se va opri in siturile arheologice.” – Da, cu siguranta vor descoperii vestigii si cultura antica Manastur sau mai stiu eu ce. Dar si la Roma exista metrou si cred ca sunt mult mai multe situri arheologice.

➡️ “Va fi santier” – Si ca sa-ti renovezi casa e nevoie de santier, dar si cand dai pe urma petrecere de casa noua…

➡️ “Mai bine am face [spital, centura ocolitoare, parc, aquaparc, parcari, muzeu, sala de conferinte, Somes navigabil, monorail, etc.]” – Da, toate trebuie facute, dar se pot face in paralel. Orasul trebuie sa se dezvolte pe mai multe planuri, acesta este unul din ele.

➡️ “Alte orase de aceeasi dimensiune din strainatate nu au metrou.” – Asa, si? Tot trebuie sa fie unul primul.

➡️ “Costa mult si va trebui subventionat” – Se face pe fonduri. Cand mai prinzi un ban, mai faci o statie. Iar ca subventie, sunt convins ca orasul va castiga mai mult din timpul si nervii economisiti de cetateni decat subventia data metroului. Vor fi niste beneficii greu cuantifiabilie aici, dar vor exista.

In concluzie, e pur si simplu o chestie de viziune. Cred ca problema e ca romanii nu sunt obisnuiti cu asta, ca cineva sa gandeasca pe termen lung, si nu pot intelege de ce te-ai apuca de un lucru inainte sa fie nevoie.

Studiul de fezabilitate pentru metroul din Cluj-Napoca a fost votat luni de Consiliul Local. Investiţia de aproape două miliarde de euro ar trebui să fie gata până în 2030, a anunțat primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, într-o postare pe Facebook, însoțită și de o animație grafică.

Vezi aici Video:

error: Content is protected !!