(Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago

Updated on noiembrie 13, 2021 Emoții puternice au cuprins, în aceste zile, comunitatea numeroasă de români din Chicago. Mesajul nostru cu și despre dor i-a reunit pe mulți dintre ei în același loc: în fața clădirii Reid-Murdoch (Britannica), acolo unde s-au format conexiuni, s-au depănat amintiri și s-a trăit mai intens. Totul în fața instalației de lumină “Mi-e Dor de Tine”.

Instalația creată de Asociația Daisler și susținută de CEC Bank a ajuns, în premieră, în inima celei mai mari comunități de români din Statele Unite ale Americii. La recepția oficială au participat Andrei Muraru, ambasador al României în SUA, Tiberiu Trifan, consul general al României la Chicago, dar și Dorian Branea, director al ICR New York.

(Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago 1

“Acest mesaj este mai mult decât un afișaj luminos, el conectează comunități, arată sprijinul românilor de aici către cei de acasă și, mai mult de atât, o comunitate care vibrează. Personal am ajuns în SUA de câteva luni, dar deja mi-e dor de prieteni și de familie. Și, în același timp, ca ambasador pot să spun fără niciun fel de rezervă că mi-e dor de fiecare comunitate de români din Statele Unite. Mi se pare o inițiativă e grozavă și nu pot să fiu decât mândru”, a declarat Andrei Muraru, ambasador al României în SUA.

“Ne bucurăm că și Consulatul General al României la Chicago a avut o mică contribuție la această inițiativă, însă meritul este al celor care au gândit acest proiect. Ne bucurăm că într-o metropolă cum e Chicago avem un mic simbol românesc și sper ca acesta să conecteze comunitatea vibrantă de aici cu românii de acasă. Chiar dacă sunt departe de țară, România e în inimile celor care trăiesc aici și care își doresc să se conecteze cu țara natală și chiar să facă business-uri acolo și cred că acest simbol e de natură să ne atragă și mai mult în această direcție”, a precizat Tiberiu Trifan, consul general al României la Chicago.

(Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago 2 (Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago 3

“Mi-e Dor de Tine” reprezintă conexiunea puternică dintre noi toți și generează emoții care rezonează cu fiecare, reamintindu-ne de lucrurile care contează cu adevărat.

“Mesajul e cumva un activator de sentimente. Pentru cei aflați atât de departe de casă, proiectul are o rezonanță aparte, are o emoție aparte. E foarte greu să realizezi din Cluj sau București sau Focșani sau Reșița sau Tulcea sau Iași ce simt oamenii care văd Mi-e Dor De Tine în mijlocul comunității lor la peste 8.000 de kilometri distanță, dar vă asigur că mai tuturor le dă o lacrimă.”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.
Situată pe Chicago River, în inima “Windy City”, clădirea Reid-Murdoch găzduiește timp de două luni instalația dedicată românilor care sunt cuprinși de acest sentiment apăsător: dorul. Peste 30.000 de români trăiesc oficial în Chicago. Neoficial, peste 100.000 în Chicago Metro Area.

(Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago 4 (Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago 5

La demersul de a ajunge peste ocean au contribuit reprezentanții Romanian United Fund (RUF), organizație non-profit care reunește și derulează proiecte pentru românii din Statele Unite ale Americii. RUF este partener ar demersului.

“Mi-e Dor De Tine este un mesaj de dragoste, profund românesc ca sens. Este un mesaj din inimă, care are semnificații diferite pentru toți cei care îl citesc. Când sunt lângă instalația de lumină, mă gândesc la fiica mea, care în prezent studiază în România. Mi-e dor de ea în fiecare zi când nu este aici. De asemenea, mă face foarte mândru că sunt român. De 20 de ani am așteptat să ne plantăm propriul țăruș în pământ. De 20 de ani aștept un semn pe care scrie cu mândrie „Suntem români!” aici, în Chicago.” – Mihai Lehene, Președinte RUF.

“Mi-e Dor de Tine” este doar începutul unei convorbiri menite să exprime sentimente puternice. Instalația expusă în Chicago se va conecta cu surorile ei din țară “Și Mie” și “Te Aștept” într-un dialog unic, imaginat și creat de Asociația Daisler ca parte a festivalului de light art Lights On România. Instalația va fi disponibilă pentru vizitare până pe 7 ianuarie 2022.

(Foto) Instalația de lumină “Mi-e Dor de Tine”, lansată la Cluj, a ajuns în Chicago 6

Instalația trece pentru a doua oară granițele țării noastre. Acum exact doi ani, în noiembrie 2019, am dăruit acest mesaj celor care trăiesc în Capitala Regatului Unit al Marii Britanii. Imaginile din Canary Wharf Londra au făcut ocolul internetului, au stârnit emoții puternice și le-au adus aminte privitorilor că nu au fost, pentru niciun moment, uitați.

error: Content is protected !!