(Foto) Fabrica Clujana în anii ’60-’70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară

Updated on noiembrie 13, 2021 Fabrica de încălțăminte Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”.

Istoria Clujanei datează din secolul al XIX-lea, când antreprenorul Johann Renner s-a mutat din Bavaria în Transilvania și a înființat o tăbăcărie la Reghin. Un deceniu mai târziu și-a mutat fabrica din Reghin la Cluj, unde, în 1911, în parteneriat cu familiile Farkas și Hecht, a fondat Renner Testvérek és Társai Rt. Condițiile de război (exista o cerere de piele de înaltă calitate) și deschiderea piețelor din România după 1920 au stimulat cifra de afaceri al fabricii, care în 1930 a luat numele de Dermata Művek Rt.

Între cele două războaie mondiale a fost cea mai mare fabrică din oraș. Se produceau tălpi, piele fină, curele pentru mașini, articole tehnice din piele, încălțăminte, piele artificială, mănuși din piele, accesorii pentru îngrijirea încălțămintei și a pielii.

Fabrica a fost în cele din urmă naționalizată în 1948 și a luat numele fostului său muncitor, János Herbák, iar în 1964 a devenit Clujana.

Sursa: Fototeca Azopan / Azopan Fotóarchívum / Azopan Photoarchive

Fotografiile din anii ’60 și ’70 provin din albumul oficial al fabricii Clujana, donat de Attila-Zoltán Ferenc. Fotografiile mai recente, din 1988, au fost realizate de Ferenc Csomafáy.

(Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 1 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 2 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 3 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 4 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 5 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 6 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 7 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 8 (Foto) Fabrica Clujana în anii '60-'70. Cândva cea mai cea mai mare fabrica de încălțăminte din țară 9

error: Content is protected !!