Clujul dă startul pentru lucrarea de 1 miliard de euro, așteptată de toți constructorii din România: Primăria lucrează la PUZ pentru metrou

Updated on septembrie 2, 2021 Clujul oferă o lucrare de peste 1 miliard de euro pentru constructorii din România: Primăria lucrează la PUZ pentru metrou

Cei mai mari constructori din Ro­mânia aşteaptă licitaţia pen­tru desemnarea compa­niei sau a companiilor care vor fi res­ponsabile de re­alizarea in­fra­structurii pentru metroul din Cluj-Napoca, un proiect estimat la aproxi­mativ 1,2 miliarde de euro (5,7 mi­liarde de lei).

Clujul dă startul pentru lucrarea de 1 miliard de euro, așteptată de toți constructorii din România: Primăria lucrează la PUZ pentru metrou 1

„Vă comunicăm faptul că contractorul lu­crărilor pentru construcţia metroului din Cluj-Napoca se va desemna prin procedură de achiziţie publică. Astfel, se estimează că pro­cedura se va finaliza prin semnarea con­tractului până în luna decembrie 2022“, spu­ne Iulia Perşa, reprezentantul biroului mass-me­dia al Primăriei din Cluj-Napoca, într-un răspuns la o solicitare a ZF.

În acest moment, proiectul metroului din Cluj-Napoca se află în faza elaborării Pla­nului Urbanistic Zonal şi a stabilirii indicatorilor tehnico-economici, elemente care vor fi transmise apoi spre aprobare gu­ver­nului prin hotărâre de guvern.

„Ulterior, pe baza acestor indicatori şi a regulamentului urbanistic stabilit, se va trece la organizarea licitaţiei de proiectare şi execuţie. Noi am estimat că toate aceste demersuri vor fi gata în decembrie 2022, având în vedere termenele legale care trebuie respectate“, adaugă Iulia Perşa.

Prin PNRR, este prevăzută alocarea a 310 mil. euro pentru realizarea metroului din Cluj-Napoca, adică aproximativ un sfert din suma totală necesară.

„Valoarea totală a proiectului de investiţii este de 5.669.949.835 lei, inclusiv TVA. Durata de realizare (execuţie) a proiectului de investiţii este de 84 de luni“, se arată în Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii care include metroul din Cluj, document semnat de Ministerul Transporturilor.

Cele 84 de luni, echivalentul a 7 ani, înseamnă că, dacă lucrările de construcţie vor demara în 2023, după desemnarea constructorilor, ele ar trebui să fie finalizate până cel târziu în 2029. Spre comparaţie, realizarea celor zece staţii care compun magistrala de metrou din cartierul Drumul Taberei din Bucureşti a durat nouă ani.

error: Content is protected !!