Cine este noul Avocat al Poporului, Fabian Gyula, din Cluj, propus de UDMR

Updated on iunie 23, 2021 Noul Avocat al Poporului va fi Fabian Gyula, propus de UDMR. Acesta are 50 de ani și este profesor de drept în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj.

A lucrat ca procuror timp de 20 de ani, ultima dată fiind procuror general adunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Anul trecut, a ieșit din magistratură, după ce s-a pensionat, informează EuropaFM.

Cine este noul Avocat al Poporului, Fabian Gyula, din Cluj, propus de UDMR 1

Fabian Gyula a fost singura propunere pentru funcția de Avocat al Poporului, după ce Renate Weber a fost revocată de Parlament.

Coaliția de guvernare a acuzat-o pe aceasta că a încălcat Constituția și s-a transformat în avocatul PSD, după ce a atacat la Curtea Constituțională mai multe decizii ale guvernului, inclusiv introducerea amenzilor pentru cei care nu respectă măsurile sanitare pe durata pandemiei.

Social-democrații au contestat la Curtea Constituțională revocarea Avocatului Poporului. Liderul deputaților pSD, Alfred Simonis spune că la Parlament, a ajuns o scrisoare din partea comisiei de la Veneția care așteaptă lămuriri despre această revocare.

”Președintele Camerei și președintele Senatului au primit o scrisoare de la Comisia de la Veneția care cere pe un ton, zic eu, destul de hotărât lămuriri cu privire la revocarea, înainte de termen în exercitarea mandatului a doamnei Renate Weber, o scrisoare care ne-a fost ascunsă, astăzi, la birourile permanente, președinții celor două camere nu au depus-o, au șovăit, la întrebarea pusă de colegii mei dacă au primit acel document au spus ba că da, ba că nu”.

Social democrații sunt nemulțumiți că Parlamentul va vota instalarea în funcție a noului Avocat al Poporului, înainte să existe o decizie din partea Curții Constituționale privind legalitatea revocării lui Renate Weber.

error: Content is protected !!