Cluj: Au început lucrările de reabilitare a Castelului Banffy din Răscruci

Updated on mai 19, 2021 Lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, au început.

𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝐸 𝑜 𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑏𝑢𝑛𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑙𝑢𝑗𝑒𝑛𝑖, 𝑎 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑝𝑢𝑡 𝑟𝑒𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑎𝑠𝑡𝑒𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑅𝑎𝑠𝑐𝑟𝑢𝑐𝑖. 𝑉𝑎𝑙𝑜𝑟𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖 𝑜𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑟ℎ𝑖𝑡𝑒𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑐𝑢 𝑜 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑎 𝑑𝑒𝑜𝑠𝑒𝑏𝑖𝑡𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑡𝑢𝑙 𝐶𝑙𝑢𝑗 𝑠𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒𝑎𝑔𝑎 𝑇𝑟𝑎𝑛𝑠𝑖𝑙𝑣𝑎𝑛𝑖𝑒 𝑣𝑎 𝑐𝑟𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑠𝑒𝑚𝑛𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑧𝑜𝑛𝑒𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡 𝑑𝑒 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑠𝑖 𝑣𝑎 𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑎.”

Cluj: Au început lucrările de reabilitare a Castelului Banffy din Răscruci 1

Cu o valoare de 27.670.836 lei fără TVA și un termen de execuție de maxim 24 de luni, lucrările de restaurare și conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale, etc.

De altfel, vor fi consolidate alte trei imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.
Consiliul Județean Cluj își propune prin intermediul acestei investiții realizarea unui Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare și cu funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și vizitarea de către publicul larg.

error: Content is protected !!