Cluj Napoca, primul oraș din România care introduce autobuze autonome. „ Linia zero va conecta obiective din zona centrală a oraşului”

Updated on aprilie 1, 2021 Cluj Napoca va deveni primul oraș din România care introduce autobuze autonome. Vor fi achiziționate două astfel de mijloace de transport în comun, iar daca proiectul pilot va avea succes, vor fi cumpărat alte 12 autobuze.

Autobuzul autonom va transporta doar 12 pasageri, de trei ori mai puţini faţă de un autobuz normal. Însă datorită dimensiunilor reduse, acesta va putea ajunge în locuri unde celorlalte mijloace de transport le este imposibil să pătrundă, scrie observatornews.ro.

Cluj Napoca, primul oraș din România care introduce autobuze autonome. „ Linia zero va conecta obiective din zona centrală a oraşului” 1

Ovidiu Câmpean, director programe Primăria Cluj: Linia zero va conecta obiective din zona centrală a oraşului. Ovidiu Câmpean, director programe Primăria Cluj: Linia zero va conecta obiective din zona centrală a oraşului.

În primele luni, în autobuz va fi în permanenţă şi un operator, care să poată interveni în caz de pericol. Specialiştii consideră că autobuzul autonom este cât se poate de sigur.

Prof. dr. ing. Bogdan Varga, Departamentul Autovehicule Rutiere si Transporturi – Universitatea Tehnica Cluj: Este permanent conştient de poziţia pe care o are, e permanent conştient de factorii perturbatori care ar putea să apară. Fie că e vorba de un autovehicul sau de un pieton, va fi analizat în regim de urgenţă, iar decizia va fi automat de oprire.

Proiectul pilot este finanţat cu bani europeni şi urmăreşte reducerea poluării din Cluj-Napoca. În prima fază, vor fi achiziţionate două astfel de autobuze. Iar dacă ele îşi vor demonstra utilitatea în traficul din Cluj-Napoca, numărul lor va creşte treptat până la 14.

error: Content is protected !!