De la Cluj la Bistrița cu 160km/h. Se modernizează calea ferată

Updated on februarie 11, 2021 CFR SA a lansat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Apahida și Ilva Mică, 119 km pe linia care în Mersul Trenurilor are numărul 401.

Valoarea estimată a contractului este de 34 milioane lei, sursa de finanţare fiind asigurată în procent de 85%, din fonduri europene nerambursabile și 15% fonduri naționale. Durata contractului este de 23 de luni.

De la Cluj la Bistrița cu 160km/h. Se modernizează calea ferată 1

Între Apahida și Ilva Mică trenurile IR au o viteză medie de sub 55 km/h, iar cele Regio, de sub 40 km/h. Față de acum 25 de ani timpii de parcurs pentru cele mai rapide trenuri a scăzut cu 15-20 de minute pe cei 119 km.

În prezent sunt foarte scurte porțiuni unde trenurile pot atinge 100 km/h, există și zone cu limitare la 50 km/h, dar pe cea mai parte a traseului limitările sunt undeva la 70-80 km/h, transmite hotnews.ro.

Obiectivul general al contractului de prestări servicii este modernizarea infrastructurii feroviare între Apahida și Ilva Mică, pentru integrarea unui transport durabil între regiunea Centrală și Nord-Estică a țării, asigurarea dezvoltării socio-economice a zonelor traversate, îmbunătățirea competitivității economice a României și asigurarea condițiilor necesare pentru creșterea numărului de pasageri și a volumului de mărfuri transportate pe rețeaua TEN-T. De asemenea, contractul prevede și atingerea unor importante obiective specifice, printre care:

► creșterea vitezei de circulație și, implicit, reducerea duratei de călătorie pe subsecțiunea analizată și pe întreaga secțiune Apahida – Suceava;

►îmbunătățirea condițiilor de călătorie și creșterea gradului de siguranță, gestionând în același timp impactul asupra mediului, în conformitate cu cerințele europene.

error: Content is protected !!