Primele doze de vaccin anti COVID-19 ajung la Cluj din Belgia, cu camionul

Updated on decembrie 11, 2020 Vaccinul celor de la Pfizer-BioNTech va fi adus de producător direct în cele 7 centre regionale de vaccinare din România.

Vaccinul va ajunge cu camionul, direct din Belgia în spitalele militare din Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova, Iași, Constanța și în București la Institutul Cantacuzino, informează stirileprotv.ro.

Primele doze de vaccin anti COVID-19 ajung la Cluj din Belgia, cu camionul 1

Pentru că trebuie ţinut la minus 70 de grade Celsius, serul celor de la Pfizer-BioNTech, nu va fi transportat cu avionul, ci pe şosea, în containere cu gheaţă carbonică.

Odată ajuns la Cluj, vaccinul va fi păstrat în congelatoare speciale în care pot fi depozitate 200.000 de doze.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid: ″De la nivelul centrelor regionale vor fi transportate fie în cutii cu gheaţă carbonică, fie la o temperatură de 2 grade. Acest vaccin are o stabilitate relativ bună pe o perioadă de 5 zile, la o temperatură de 5 grade.″⁣

În centrele de vaccinare aflate la distanţe mari de cele regionale, serul va fi trimis în cutiile de gheaţă carbonică. 975 de doze încap într-o astfel de cutie şi poate fi menţinut aşa timp de 15 zile, dacă se schimbă gheaţă la 5 zile. Pentru ca totul să se desfăşoare cât mai în siguranţă, autorităţile au crescut numărul centrelor de vaccinare în toată țara.

Caravanele mobile vor merge în principal în căminele rezidenţiale de bătrâni, în zonele care nu au acces la servicii medicale, dar şi pentru a-i imuniza pe cei care nu-şi pot părăsi locul de muncă, de pildă, angajaţii centralelor nucleare.

30 de centre de vaccinare anti Covid vor fi amenajate în județul Cluj, în spații medicale dar și în săli de sport

Treizeci de centre de vaccinare anti Covid vor funcționa în județul Cluj, anunță prefectul Mircea Abrudean.

13 dintre acestea vor fi amenajate în Cluj Napoca, iar restul în orașele din județ, dar și în comune precum Florești, Baciu, Mociu sau Călățele.

error: Content is protected !!