La Cluj va fi construit singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din regiunea de Nord-Vest a țării, în urma unei investiții de 45 de milioane de euro

Updated on noiembrie 24, 2020 Consiliul Județean Cluj a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului de edificare a Centrului Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

Centrul urmează a fi realizat prin renovarea și recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de Medicina Muncii și Boli Profesionale și construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală.

La Cluj va fi construit singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din regiunea de Nord-Vest a țării, în urma unei investiții de 45 de milioane de euro 1

La finalizarea investiției, în aceste clădiri va fi relocată Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, cea care funcționează în prezent pe strada Victor Babeș, la numărul 43. Ambele clădiri se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Spitalului Județean.

„𝐶𝑜𝑛𝑣𝑖𝑛𝑠𝑖 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑐𝑎 𝑣𝑜𝑚 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑖 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑙𝑎 𝑠𝑎𝑙𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑣𝑖𝑒𝑡𝑖𝑖 𝑠𝑖 𝑟𝑒𝑐𝑢𝑝𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎𝑛𝑎𝑡𝑎𝑡𝑖𝑖 𝑎 𝑛𝑢𝑚𝑒𝑟𝑜𝑠𝑖 𝑝𝑎𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡𝑖, 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛𝑒𝑚 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑜𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑢𝑛𝑖𝑐, 𝑑𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑁𝑜𝑟𝑑-𝑉𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒𝑎𝑔𝑎 𝑡𝑎𝑟𝑎. 𝐼𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑒𝑛𝑠, 𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙𝑖𝑧𝑎𝑚 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎 𝑎𝑖𝑏𝑎 𝑙𝑜𝑐 𝑖𝑛 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑠𝑐𝑢𝑟𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑑𝑒 𝑒𝑙𝑖𝑡𝑎 𝑣𝑎 𝑟𝑎𝑠𝑝𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑎𝑡𝑎𝑡 𝑐𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑖𝑚𝑝𝑢𝑠𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑎𝑡𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑎 𝑣𝑎𝑠𝑐𝑢𝑙𝑎𝑟𝑎 𝑠𝑖 𝑛𝑒𝑢𝑟𝑜𝑐ℎ𝑖𝑟𝑢𝑟𝑔𝑖𝑐𝑎𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑡 𝑠𝑖 𝑒𝑥𝑖𝑔𝑒𝑛𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑎𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑒𝑎 𝑚𝑎𝑖 𝑖𝑛𝑎𝑙𝑡𝑎 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Durata estimată de execuție, din momentul demarării investiției, este de 18 luni. Odată finalizat proiectul, edificiul medical cu regim de înălțime D+P+4E va asigura, în cele mai bune condiții, tratamentul complex, neurochirurgical și endovascular, pentru aproximativ 3.500 de pacienți/an.

Această investiție de cca. 45 de milioane de euro este extrem de utilă și necesară întrucât în regiunea de Nord-Vest a țării nu există un centru unitar de tratament al patologiei vasculare cerebrale iar în prezent bolile aparatului circulator reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces. Totodată, condițiile și dotările existente în prezent în Clinica de Neurochirurgie nu permit dezvoltarea unui centru de tratament complex al accidentelor vasculare cerebrale, clădirea inaugurată în anul 1903 nefiind adecvată, chiar dacă a fost supusă, de-a lungul timpului, unei serii de renovări și reparații capitale.

Urmând a beneficia de un sediu ultramodern, conform cu cele mai exigente standarde în domeniu, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va dispune de numeroase facilități. Astfel, pe lângă secțiile cu paturi și săli de tratament, acesta va avea nu mai puțin de șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică și sala de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe și un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare etc. Acesta va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică.

error: Content is protected !!