Satu Mare intră în Carantină la 7, rată de infectare. Clujul nu se gândește la așa ceva, chiar dacă are o rată de infectare de 9 la mia de locuitori

Autoritățile din Satu Mare au propus carantinarea municipiului după ce rata de infectare la mia de locuitori a trecut de 7.

Carantina va intra în vigoare joi, 19 noiembrie, pentru 14 zile.

Satu Mare intră în Carantină la 7, rată de infectare. Clujul nu se gândește la așa ceva, chiar dacă are o rată de infectare de 9 la mia de locuitori 1

“Noi credem că odată luată această măsură, incidența cazurilor la nivelul municipiului Satu Mare, va fi în scădere”, a spus prefectul județului Satu Mare, Radu Bud.

Deplasările se vor face pe baza unei declarații pe propria răspundere, olograf sau tipărită sau pe baza legitimației de serviciu.

În weekend magazinele nealimentare vor fi închise.

În Cluj Napoca nu se ia în considerare carantinare, deși municipiul se afla în urmă cu 2 zile la o rată de 9 la mia de locuitori.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a vorbit despre motivele pentru care nu se instituie carantina în municipiul Cluj-Napoca în acest moment.

Mircea Abrudean a enumerat 5 motive pentru care nu s-a decis carantinarea orașului:

1. Analiza de risc a DSP nu întrunește criteriile minimale pentru carantinare

2. Numărul mare de teste generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel național în calculul incidentei, dar prefectul îl ponderează in luarea deciziei

3. Rata mortalității Covid la nivelul municipiului este cea mai mica din țară

4. Capacitatea crescută de paturi Covid (69 paturi ATI plus inca 27 în curs de operaționalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână)

5. Rata incidentei se calculează la populația stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulți pozitivi care nu au nicio forma legală de ședere aici și cresc artificial rata incidenței.