Video Cluj. Mihai Goțiu: „Dealul Ororilor. Mai bine de jumătate de deal a fost excavat, lângă Cluj-Napoca, la Chinteni, fără nicio licență de exploatare! Groapa e umplută, ilegal, cu deșeuri provenite din construcții”

Updated on iulie 19, 2020 Mai bine de jumătate dintr-un deal din comuna Chinteni a fost exploatat, fără nicio licență, avertizează senatorul Mihai Goțiu. În plus, groapa este umplută, ilegal, cu deșeuir provenite din construcții.

Mihai Goțiu: „DEALUL ORORILOR. Mai bine de jumătate de deal a fost excavat, lângă Cluj-Napoca, la Chinteni, fără nicio licență de exploatare! Groapa e umplută, ilegal, cu deșeuri provenite din construcții. Autoritățile de mediu și de reglementare știu, dar amână luarea de măsuri!

Video Cluj. Mihai Goțiu: „Dealul Ororilor. Mai bine de jumătate de deal a fost excavat, lângă Cluj-Napoca, la Chinteni, fără nicio licență de exploatare! Groapa e umplută, ilegal, cu deșeuri provenite din construcții” 1

Chinteni e o prelungire a municipiului Cluj-Napoca și o zonă în care s-au mutat mulți dintre cei care lucrează în oraș. În spatele caselor și terenurilor lor au, însă, o bombă de mediu. În ultimii ani, dealul a fost tăiat pentru argilă. Localnicii spun că există hotărâri de Consiliu Local (una chiar de la sfârșitul anului trecut), prin care argila ar fi vândută chiar de Primăria Chinteni.

Într-un răspuns pe care l-am primit în luna aprilie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) mi-a transmis că nu există nicio licență de exploatare pe care s-o fi eliberat pentru o asemenea activitate. Și că nu există nicio solicitare în acest sens. Și se mai spună că, în conformitate cu Legea Minelor, acest lucru reprezintă INFRACȚIUNE. Dar, mai scrie în răspunsul ANRM, că ”nu poate face verificare pe teren din cauza stării de urgență” (de la data trimiterii răspunsului).

Am ajuns zilele trecute la Chinteni. Și ce am găsit confirmă disparația a jumătate din deal! Mai mult, locul s-a transformat și într-un uriaș depozit de deșeuri ilegale, cele mai multe provenind de la lucrările de construcții din zonă. Evident, nimeni nu s-a obosit să-i identifice pe făptași.

Și nici Primăria nu s-a dat de ceasul morții să curețe. Chit că are această obligație legală dacă nu e în stare să monitorizeze zona și să-i prindă pe iresponsabili. Cu atât mai mult cu cât dealul e chiar deasupra lacului din localitate, administrat de Primărie, care mai și percepe taxe de pescuit. Ce ajunge în apa lacului n-o prea intereseaz pe doamna primar.

Cum probabil, n-o interesează nici că Primăria riscă să fie amendată cu 50.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru că n-a curățat zona (obligație care îi revine dacă nu sunt indentificați făptașii). Că doar nu din banii ei să plătește amenda, ci din bugetul local.

Vezi video aici:

Eu voi continua demersurile pentru a stopa ilegalitățile din Chinteni și tragerea la răspundere a responsabililor. Dar dincolo de sancțiunile contravenționale și penale, mai este una pe care o puteți da fiecare dintre voi: la vot! În toate localitățile în care aveți asemenea cazuri în care actualii primari și consilieri locali își bat joc de lege, de mediu și de sănătatea publică!”

error: Content is protected !!