Universitatea Tehnică Cluj vrea să construiască cel mai mare centru de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est

Updated on iunie 14, 2020 Universitatea Tehnică Cluj vrea să construiască cel mai mare centru de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca prin Agenția de Dezvoltare Nord-Vest a depus o cerere de finanțare europeană de 80 de milioane de lei pentru construirea unei clădiri de aproape 10.500 de metri pătrați, clădire care va deveni un centru de excelență în Europa de Est, spun reprezentanții proiectului. Proiectul ar urma să se aprobe la finalul acestei luni. Jumătate din sumă, 40 de milioane de lei, va fi acoperită de universitatea clujeană.

Universitatea Tehnică Cluj vrea să construiască cel mai mare centru de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est 1

 

„Inteligența artificială joacă acum un rol similar electricității din secolul trecut. Lumea se schimbă, se dezvoltă, iar cine pierde timpul, cine nu se adaptează, va rămâne mult în urmă. Vor apărea joburi care astăzi nu există, iar altele vor fi înlocuite. Estimez ca în trei ani de la semnarea contractului această clădire, acest Institut de Cercetare a Inteligenței Artificiale să fie pus pe picioare”,a declarat Profesorul Sergiu Nedevschi, prorector UTCN și coordonator al proiectului pentru G4media.

Cercetătorul spune că: „este o necesitate la care nu putem renunța. Pentru început vom avea în jur de 300 de cercetători din staff-ul academic și studenți doctoranzi, dar vrem să atragem specialiști din toată țara și din străinătate. Vom colabora cu celelalte universități, să atragem specialiști și din alte domenii. Se pot dezvolta sisteme inteligente, roboți, vehicule inteligente, soluții inteligente.

Avem deja dezvoltat un stivuitor inteligent, de exemplu, care știe să meargă singur să găsească un palet dintr-o magazie, îl ia, îl transportă singur, totul autonom. Sunt o mulțime de astfel de roboți care vor ajuta în diverse domenii. Avem și un robot de chirurgie, iar operația este realizată autonom de acest robot la o precizie mai mare decât cea a unui operator uman. Toate aceste prototipuri și experimente vor trece la un alt nivel odată cu construirea acestui Institut.”

error: Content is protected !!