Cluj. Explicația MAPN după ce militarii de la Turda au dat onorul la cimitirul sovietic și nu în cel românesc

Updated on mai 31, 2020 Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea actualdecluj.ro, a oferit o primă reacție după incidentul de la Turda, unde armata și autoritățile au depus coroane de flori la un monument dedicat soldaților ruși, cu ocazia Zilei Eroilor, și nu pe parcela dedicată soldaților români.

„Au fost două momente simultane în care s-au depus coroane de flori. La Monumentul Eroilor din Piața Centrală din Turda și la cimitir, unde s-a greșit”, spune Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al MAPN, citat de g4media.ro

Cluj. Explicația MAPN după ce militarii de la Turda au dat onorul la cimitirul sovietic și nu în cel românesc 1

”Câțiva militari au depus coroane de flori în cimitirul din municipiu. Dintr-o regretabilă eroare ei au depus coroanele la monumentul eroilor ruși și nu la români. Este o eroare din cauza emoțiilor, probabil. Pe de altă parte, Ziua Eroilor se referă la toți eroii căzuți în luptă pe teritoriul României. Autoritățile publice, instituțiile de orice fel și cetățenii au obligația să îngrijească toate mormintele de pe teritoriul României.

Există și reciprocități. Acum un an de zile, militarii români au fost în Rusia, unde au fost comemorați militarii români căzuți la Stalingrad. Legea spune clar că se depun coroane pentru toți soldații care sunt pe teritoriul țării. La Turda a fost o greșeală, dar nici nu le putem reproșa colegilor noștri că nu s-a respectat legea, fiindcă legea spune să respectăm toate mormintele.

Este un fapt care s-a întâmplat, este o situație delicată din punct de vedere emoțional. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, s-a depus coroana și s-a mutat apoi, dar nu e o greșeală din punct de vedere legal”, a spus pentru Actualdecluj.ro Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

Pe 28 mai la Turda, de Ziua Eroilor a avut loc eveniment în cinstea soldaților care au murit în război. Autoritățile civile și militare din Turda au confundat cimitirul și au depus coroane de flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români.

error: Content is protected !!