Cluj. Tehnologie inovatoare a cercetătorilor clujeni. Ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului

Updated on noiembrie 24, 2018 Mai mulți specialiști de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca au creat nanoparticule ce pot fi folosite pentru depoluarea apelor, realizarea hârtiei securizate sau pentru tratarea tumorilor.

Acestă tehnologie va fi testată de o companie din Bistriţa-Năsăud cu care institutul colaborează deja, informează digi24.ro.
Cluj. Tehnologie inovatoare a cercetătorilor clujeni. Ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului 1

Adriana Popa, cercetător INCDTIM: Aici puteţi să vedeţi nişte nanoparticule sintetizate de noi folosite în depoluare. Acestea le introducem într-o soluţie care conţine un colorant organic foloist în industria textilă şi sub acţiunea luminii, în cazul nostru în 150 de minute, moleculele de poluant sunt absorbite de căte annoparticule obţinându-se o apă curată. Merge pe poluanţii organici, tot ce înseamnă poluanţi din industria textilă, coloranţi, de asemenea merge pe medicamente.

Sorin Ulinici, şef Departament Tehnologii Tratări Ape: Costuri mai mici, o versatilitate a tehnologiei, adică putem aplica acelaşi tip de tehnologie pe sisteme foarte mici de tratare a apei sau pe sisteme industriale, la nivel municipal.

Dr. Claudiu Filip, director proiect TTC-ITIM: Majoritatea cercetării noastre e aplicativă, până să fie aplicată însă sunt paşi numeroşi.

Tratate cu diferite substanţe, nanoparticulele ar putea deveni foatre utile în medicină, inclusiv pentru tratarea tumorilor.

Izabell Crăciunescu, cercetător INCDTIM: Particulele acestea sunt injectate în corp, ele sunt dirijate magnetic spre zona tumorală unde sub acţiunea unui câmp magnetic extern are loc o încălzire locală a acestora şi implicit încălzirea celulelor maligne care nu suportă temperaturi mai mari de 42 de grade, ele fiind distruse.

error: Content is protected !!