Cluj: Orașul românesc care trăiește din IT. Va întrece Bucureștiul la numărul de firme din domeniu

Updated on ianuarie 18, 2018 Cluj Napoca a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de firme din domeniul IT în ultimii ani: în cinci ani, numărul acestor afaceri aproape s-a dublat. Astăzi, 1 din 11 angajaţi din Cluj lucrează în IT, iar specialiştii spun că acesta este doar începutul.

Chiar dacă în Bucureşti sunt concentrate acum cele mai multe firme, Clujul nu mai are mult şi-l va ajunge din urmă.

Cluj: Orașul românesc care trăiește din IT. Va întrece Bucureștiul la numărul de firme din domeniu 1

(foto: Iosif Miclaus Photographer)

„Peste 100.000 de români lucrează astăzi în domeniul IT, pe cont propriu sau la una din cele 17.000 de firme active şi care în ultima perioadă au înregistrat câştiguri anuale de 4,8 miliarde de euro. Clujul are de departe cea mai mare rată de creştere a firmelor IT, 81%, comparativ cu 38% în cazul Bucureştiului”, potrivit digi24.ro

Unul dintre factorii care susţin creşterea din domeniul IT din Cluj este colaboarea strânsă cu universităţile care încearcă să pregătească tinerii pentru piaţa muncii prin colaborări cu firmele din oraş.

„Am considerat că e important să aducem componenta de viață reală, ceea ce se întâmplă într-o companie”, spune Simona Motogna, prodecan al Facultății de Matematică și Informatică UBB.

Practic, tinerii învață încă din şcoală cum să gestioneze un proiect de succes prin care aduc la viață tehnologii ale viitorului.

„Pot spune că nu voi porni de la zero. Când voi ajunge să lucrez în firmă cu adevărat să știu. Să știu de unde pleacă un proiect, care sunt etapele”, spune un student.

error: Content is protected !!