2 miliarde de euro pentru Cluj? „Clujul este un oraş care va creşte, vrem, nu vrem, iar noi trebuie să fim pregătiţi…. Tocmai discutam la o masă: din şase persoane, cinci eram veniţi în Cluj. Şi eu sunt venit din altă parte, mă bucur că sunt aici, consider Cluj drept casa mea şi sunt mândru de asta”

Updated on septembrie 8, 2017 Clujul are nevoie de măsuri radicale pentru a continua dezvoltarea, altfel se va sufoca. Un sens unic sau un sens giratoriu nu pot rezolva problema. Dacă un metrou costă 1-2 miliarde și Clujul are nevoie, atunci oamenii deștepți ai Clujului trebuie să facă rost de acești bani pentru Cluj. Fie că vin de la guvern, Uniunea Europeană, bănci, alte state.
Omul de afaceri Daniel Metz nu are probleme de a discuta despre proiecte mari pentru Cluj.

Daniel Metz, la Realitatea FM Cluj și preluat de Ziua de Cluj: „Clujul este un oraş care va creşte, vrem, nu vrem, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Tocmai discutam la o masă: din şase persoane, cinci eram veniţi în Cluj. Şi eu sunt venit din altă parte, mă bucur că sunt aici, consider Cluj drept casa mea şi sunt mândru de asta. Trebuie să acceptăm că faptul că oraşul are un viitor se datorează acestei creşteri în zonele de tehnologie, de inovaţie, de servicii.

2 miliarde de euro pentru Cluj? „Clujul este un oraş care va creşte, vrem, nu vrem, iar noi trebuie să fim pregătiţi.... Tocmai discutam la o masă: din şase persoane, cinci eram veniţi în Cluj. Şi eu sunt venit din altă parte, mă bucur că sunt aici, consider Cluj drept casa mea şi sunt mândru de asta” 1

Anual rămân aici între 10.000 şi 15.000 de absolvenţi de universitate. Oamenii ăştia trebuie să aibă un apartament, trebuie să aibă un loc unde să doarmă. Dacă noi nu dezvoltăm această industrie imobiliară, spaţiul de locuit pentru aceşti oameni vor fi insuficiente, costurile vor fi imense, deci nu se va mai putea locui în Cluj”.

El propune două mari investiţii pentru dezvoltarea Clujului: un cartier de clădiri înalte şi un mijloc de transport rapid, subteran sau suprateran. „Orice oraş modern mare din lumea civilizată are un metrou, că e subteran, că e suprateran. La Cluj avem o arhitectură din perioada habsburgică, suntem mândri de ea, este frumoasă, dar haideţi să rezolvăm problema aceasta!

Nu sunt specialist, mă ocup de crearea de locuri de muncă bine plătite în IT – că am investit în imobiliare este un alt lucru – dar problema trebuie rezolvată prin programe mari, la nivel guvernamental, pe 30-50 de ani, prin care Clujul să primească 2 miliarde de euro, Timişoara, 1,5 miliarde, Sibiul, de 800 de milioane.

Dar să îi dăm drumul sub pământ, să facem metrouri, să putem circula, iar atunci ne dezvoltăm şi imobiliar. Uitaţi-vă la marile oraşe, aşa se dezvoltă! Tokyo şi-a rezolvat această problemă, există transport în comun pe mai multe niveluri, metrouri pe 4-5 etaje, în Europa se face la fel, dar trebuie să avem curajul să atacăm problema”.

Şeful NTT Data România atacă problema locuirii în oraş. „În Cluj eu aş face o zonă cu un cartier de blocuri de 40-50 de etaje şi am deveni un oraş unic în România, unic în Europa de Est. Să fie o zonă cum există în Paris, în La Defense, în care să aducem tehnologie, una complet nouă, să nu deranjăm culoarul de zbor. Acolo să creăm minientităţi, grupuri sociale, iar acei oameni să nu fie nevoiţi să circule dintr-o parte în alta a oraşului.

2 miliarde de euro pentru Cluj? „Clujul este un oraş care va creşte, vrem, nu vrem, iar noi trebuie să fim pregătiţi.... Tocmai discutam la o masă: din şase persoane, cinci eram veniţi în Cluj. Şi eu sunt venit din altă parte, mă bucur că sunt aici, consider Cluj drept casa mea şi sunt mândru de asta” 2

Acestea sunt conceptele viitorului, că tot vorbim de Tokyo. De ce nu avem curajul să facem zgârie-nori în Cluj, într-o anumită zonă? Hai să facem acolo şi locuri de muncă, şi distracţie, să vină şi administraţia locală cu birouri şi să vedeţi cum dintr-o dată problemele încep să se rezolve. Pentru asta însă trebuie să îndrăznim mai mult”, consideră Metz.

error: Content is protected !!