Cluj:Moartea parasutistului Vlad Lupas ramane invaluita in mister. Aeroclubul Romaniei: “Au fost incalcate regulile aviatiei”. Parașutistul avea o cameră atasata la cască

Updated on octombrie 18, 2016 Moartea parasutistului Vlad Lupas, caruia i s-ar fi declansat parasuta de rezerva in avion, ramane inca un mister. Ancheta autoritatilor este in plina desfasurare.

Au fost audiati colegii victimei, dar si pilotul avionului, cel care este responsabil de ce se intampla cu oamenii aflati la bord, pana cand acestia parasesc aparatul. Intre timp reprezentantii Autoritatii romanesti de certificare a parasutelor sustin ca au fost incalcate regulile aviatiei, altfel nu s-ar fi produs o asemenea tragedie, scrie stirileprotv.ro

Sambata, la putin timp dupa incident, seful Clubului SkyDive Transilvania – cel in care Vlad era membru inca din 2010 – declara ca i s-ar fi deschis parasuta de rezerva in avion. Procurorii vor vedea daca asa au stat lucrurile, pentru ca Vlad avea atasata pe casca o camera video, care ar fi trebuit sa inregistreze momentele.

Anchetatorii asteapta acum datele tehnice pe care le vor primi de la expertii Centrului de Investigatii si Analiza – CIAS. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe langa Judecatoria Turda. Pilotul, dar si colegii parasutistului au fost deja audiati. Anchetatorii trebuie sa afle daca a fost vorba despre o greseala a tanarului instructor sau daca echipamentul acestuia avea vreo defectiune.

Specialistii vor sa afle si de ce nu s-a declansat echipamentul special in caz de pericol. Orice parasuta are in interiorul ei un dispozitiv care in timpul saltului, la 500 de metri altitudine, daca sportivul este lesinat sau uita sa declanseze parasuta, o deschide automat. In cazul lui Vlad, acesta nu s-a activat. Sunt elemente care vor fi lamurile de ancheta celor de la CIAS.

E greu de explicat ce s-a intamplat acolo, mai ales ca Vlad facuse deja 400-500 de salturi, sustin cei de la Clubul SkyDive Transilvania.

George Rotaru este pilot de avion, instructor si parasutist cu experienta. Conduce Aeroclubul Romaniei si spune ca parasutismul este un sport foarte sigur.

George Rotaru: “Daca ai deschis parasuta in aeronava, nu mai parasesti aeronava. Iar varianta aceea pe care am mai auzit-o, ca te extrage curentul afara, din aeronavele noastre nu se poate intampla. Nu poti, din aeronava AN2 sau G8 daca ai deschis-o in interior sa fii tras afara”

Vezi video aici:

Statisticile arata ca se fac mii de salturi anual. La noi in tara, in ultimii 15 ani au murit in accidente de parasutism 8 oameni, dintre care 3 militari, si au fost raniti alti 5.

error: Content is protected !!