Untold Cluj: Vezi la ce concert s-a înregistrat cel mai mare zgomot. Măsurători oficiale

Updated on august 12, 2016 Festivalul Untold a înregistrat un succes și în acest an însă zgomotul produs de concerte i-a nemulțumit pe mulți clujeni.

Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică au făcut măsurători pentru a stabili exact cât zgomot a produs festivalul.Măsurătorile au fost realizate pe strada Cişmigiu, aflată în apropierea Parcului Central, informeaza adevarul.ro

Ambele instituţii au măsurat nivelul zgomotului pe 5 august, la ora 16.00 şi la ora 22.00, în acelaşi loc, pe strada Cişmigiu. Dacă la ora 16.00, programul festivalului abia începuse, la ora 22.00 pe scena de pe Cluj Arena concerta Scooter, urmat de DJ-ul Dannis, iar pe scena din Parcul Mare a urcat Akua Naru.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a obţinut următoarele valori medii ale măsurătorilor, conform subprefectului Györke Zoltán: 71,1 decibeli la ora 16.00 respectiv 76,5 decibeli la ora 22.00.  În raportul Agenţiei de Mediu se arată că limitele maxime admise sunt: 45 decibeli respectiv 55 decibeli.

În document se arată că limitele sunt prevăzute de norma privind acustica urbană STAS 10009 din 1988 şi de Ordinul 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.  Ordinul prevede că limita maximă admisă pe timpul zilei este de 55 decibeli, iar noaptea de 45 decibeli.

Rezultatele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) relevă un nivel de zgomot apropiat: 65,8 decibeli la ora 16.00, respectiv 76,1 decibeli la ora 22.00. Ceea ce este interesant este faptul că raportul DSP arată că “nivelurile de zgomot nu relevă depăşiri ale valorilor maxime admise conform standardului 10009-88”.

Comisia condusă de Györke nu a propus anul trecut măsuri de sancţionare, dar subprefectul susţine că săptămâna viitoare se va întruni din nou pentru “a clarifica situaţia, să vedem dacă se încalcă sau nu legislaţia. În măsura în care Prefectura are competenţe în acest sens vom propune măsuri. De asemenea, dacă se încalcă legea vom propune instituţiilor care au măsurat zgomotul să dea sancţiunile prevăzute de lege”.

error: Content is protected !!