Cluj: Untold Festival model pentru un Festival uriaș de rock în România. „Vor participa minimum 30 de formaţii, pentru că vor avea un program conti­nuu”

Updated on iulie 20, 2016 Iașul preia modelul de succes al Clujului și se pregătește de organizarea unui festival rock de anvergură. Dacă alte orașe, precum Brașovul, nu au trecut de stadiul de concerte folclorice, Iașul a înțeles că succesul este garantat de organizatori pricepuți și nu de funcționari care nu înțeleg fenomenul.

Iaşul ar putea găzdui în vara anului viitor un festival rock de anvergură. Evenimentul ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de trei zile pe şes Bahlui, în zona Carrefour Era, unde va fi amenajată şi o zonă de camping, informează ziaruldeiași.ro.

Pri­măria are în plan cooptarea în proiect a unor organizatori de evenimente, care să vină cu know-how, precum şi cu posibilitatea de a atrage sponsori. Potrivit primarului Iaşului, Mihai Chiri­ca, intenţia este de a aduce la Iaşi cel puţin 30 de formaţii, printre care să se numere şi artişti din „topuri mondiale“.

Edilul-şef al oraşului nu a dat detalii despre buget, dar a subliniat că acesta nu va fi „100% în sarcină publică“.
„Va fi o provocare pentru noi, dar orice provocare în care am fost atras, de regulă, a ieşit bine. Am în­ceput să lucrăm şi sperăm să-l ducem la bun sfârşit“, a declarat ieri primarul.

Primăria a primit în acest an o propunere pentru organizarea unui festival de muzică electro­nică pentru luna iunie 2016. Conform unor reprezentanţi ai municipalităţii, bugetul propus pentru festival (circa un milion euro), cumulat cu absenţa unor formaţii mari din program şi perioada campaniei electorale au dus la amânarea organizării unui astfel de eveniment pentru 2017. Chirica a vorbit pentru iunie 2017 despre un festival rock, dar fără a se limita doar la acest gen de muzică.

„Festivalul ar trebui să ţină măcar trei zile: aşa cum l-am evaluat noi, vor participa minimum 30 de formaţii, pentru că vor avea un program conti­nuu, va fi regim de camping, ceea ce vine să nuanţeze concepte care se-ntâmplă la nivel naţional şi chiar internaţional“, a menţionat primarul Chirica.

El a adăugat că în organizarea unui astfel de festival, pe lângă onorariile artiştilor, există costuri mari pentru transport şi cazare.

„Mi-e greu să spun acum un buget, trebuie să vedem forma­ţiile care vor veni. Nu vorbim despre un buget 100% în sarcină publică, dacă aţi observat, şi la concertul lui Julio Iglesias toată lumea şi-a plătit biletul şi nu au fost probleme în ceea ce priveşte eficienţa economică a unui spectacol. Cred că vom găsi o soluţie optimă încât să nu grevăm foarte mult bugetul local. De altfel, lumea nici nu aşteaptă să vină neapărat gratuit“, a mai spus edilul-şef al oraşului.

Declaraţiile primarului Chirica vin la câteva zile după ce consilierul local Andrei Postolache (Partidul Pentru Iaşi) a propus, într-o scrisoare deschisă adresată edilului, organizarea unui festival de muzică de amploare la Iaşi, după modelul Untold sau Electric Castle, evenimente care au loc la Cluj.

„Propunerea este bună, dacă o privim ca şi concept. De altfel, nu este o noutate pentru noi, am vrut să organizăm în iunie 2016 prima ediţie, dar în contextul alegerilor am spus să nu forţăm nota, să se creadă că este un moment electoral, şi o să-l facem iunie 2017“, a susţinut Chirica.

 

error: Content is protected !!