Clujul are cel mai curat aer din Europa. Vezi cum am reușit:

Updated on iulie 13, 2016 Primăria si Compania de Transport Public (CTP) Cluj Napoca au anunțat printr-un comunicat faptul că orașul nostru are cel mai curat aer din Europa. Cele două instituții au făcut o evaluare a impactului pozitiv, asupra calitătii aerului respirabil, pe care l-a avut si-l va avea în continuare strategia privind dezvoltarea transportului în comun ecologic în municipiul nostru si în zona metropolitană.

Potrivit acestei analize municipiul Cluj Napoca se află pe primul loc în Europa si pentru că fosta regie si actuala CTP au mentinut si dezvoltat transportul în comun cu tramvaiul si troleibuzul. Potrivit datelor impresionante din acest document, dacă transportul public din Cluj-Napoca s-ar fi realizat doar cu autobuze diesel, cele 350 de mijloace de transport public necesare ar fi poluat în fiecare zi aerul respirabil al Clujului cu peste 52 de tone (t) de substante toxice, ajungându-se lunar la un bilant socant: 1564 t de noxe. Faptul că în permanentă au circulat în acesti ani cca.125 mijloace de transport electrice a determinat reducerea emisiei de substante toxice în atmosferă cu 560 t/lună.

„Evaluarea făcută de specialistii CTP este optimistă si arată că prin inlocuirea a 10 autobuze diesel vechi cu 10 autobuze electrice aerul respirabil al Clujului va fi mai curat, iar sănătatea publică va fi mai bine protejată din cauza reducerii poluarii chimice, cu 4,5 t/lună/autobuz. Un calcul simplu ne arată că în 2019, la Cluj Napoca, odată cu intrarea în activitate a celor 30 de autobuze electrice si înlocuirea unui număr similar de autobuze poluante, aerul pe care-l respirăm fiecare dintre noi nu va mai fi afectat de cele 135 de to de noxe evacuate lunar pe tevile de esapament ale acestora. Iată de ce, Primaria Cluj-Napoca si CTP implementează strategia pentru mărirea flotei de autobuze electrice, tramvaie si troleibuze”, se arată în comunicat.

Astfel, în acest an, CTP va achizitiona 10 troleibuze noi articulate, urmând ca anul viitor să mai cumpere încă 10. În acelasi timp, în perioada 2016-2019, Primăria si CTP vor achizitiona 30 de autobuze electrice si 17 tramvaie, pentru care sunt asigurate si fondurile necesare. Mai precizăm că această strategie va duce si la scăderea poluării fonice, stiut fiind faptul că aceste autovehicule sunt mult mai silentioase.

„CTP a fost, este si va fi hotărâtă să actioneze energic pentru buna implementare a politicii publice care vizează cresterea calitătii vietii călătorilor săi si a tuturor cetătenilor municipiului Cluj Napoca si a zonei metropolitane. Viziunea strategică pe termen lung a managementului Companiei a avut si are în centrul său mentinerea si dezvoltarea transportului ecologic de persoane. Efectele pozitive ale acestei viziuni sunt multiple, cel mai important fiind confirmat în 2014 când, pe baza datelor Agentiei Europene de Mediu, s-a stabilit că în Cluj Napoca este cel mai curat aer din Europa.

Compania de Transport Public e mândră să contribuie la păstrarea în Cluj-Napoca a celui mai curat aer din Europa si la cresterea calitătii vietii cetătenilor clujeni si metropolitani”, au mai scris acestia.

error: Content is protected !!