Și el a ales Clujul! Alexandru, elevul genial dintr-un sat din Suceava: face zilnic 50 de kilometri pentru a merge la şcoală şi a luat argint la Olimpiada Internaţională de Chimie

Updated on mai 19, 2016 Alexandru Big, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului (judeţul Suceava), a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie “D.I. Mendeleev”, din Armenia.

Alexandru este de loc din satul Negrileasa, comuna Stulpicani, şi este nevoit să facă naveta în fiecare zi, dus-întors, cu un microbuz şcolar până la liceul din Gura Humorului. În total, zi de zi bate 50 de kilometri pentru a învăţa, informează adevarul.ro.

dewewqqe

Distanţa dintre satul în care elevul are domiciliul şi oraşul Gura Humorului este de aproximativ 25 de kilometri, însă aceasta nu l-a împiedicat pe Alexandru Big să devină olimpic internaţional.

“Competiţia a constat în parcurgerea a trei probe, timp de cinci ore fiecare, dintre care două probe teoretice şi una practică sau experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat.

Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme, la alegere dintr-un set de trei, pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie-fizică, ştiinţele vieţii şi ale polimerilor, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor de concurs, trebuie să recunosc că acestea nu au fost nici pe departe cele mai uşoare subiecte pe care le-am avut vreodată de rezolvat, dar cu toate acestea nu m-am pierdut cu firea. Am încercat să scot tot ce-am avut mai bun din mine şi astfel am reuşit să obţin o medalie la această competiţie”, a declarat Alexandru Big, pentru adevarul.ro

El a mai spus că a fost greu să concureze cu elevi din Bucureşti şi Iaşi, unde sunt marile centre universitare, ca urmare, elevii de acolo au beneficiat de alte performanţe materiale, însă Alexandru Big a ţinut morţiş să se afirme şi să aducă un plus, atât României, cât şi judeţului Suceava, precum şi unităţii şcolare unde învaţă.

Alexandru Big a ales să nu părăsească țara pentru a-și continua studiile și s-a hotărât să urmeze Facultatea de Medicină de la Cluj. El este singurul din cei şase elevi din lotul reprezentativ al României care rămâne în ţară pentru a studia.

error: Content is protected !!