Video Cluj: Flăcări URIAȘE la groapa de gunoi de la Pata Rât. Autoritățile spun că incendiul a fost declanșat intenționat dar groapa arde de o lună!

Updated on mai 9, 2016 Groapa de gunoi de la Pata Rât ardea mocnit de cel puțin o lună dar pompierii au mers doar sămbătă acolo după ce a izbucnit un incendiu puternic. Acum autoritățile sugerează că incendiul de sâmbătă ar fi fost declanșat de persoane criminale uitând însă zilele de dinainte când groapa ardea mocnit.

”Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara pe rampa temporară de gunoi de la Pata Rât, fiind afectată o suprafaţă de teren de circa un hectar. Iniţial, au fost trimise pentru intervenţie două autospeciale, iar duminică dimineaţă numărul lor a ajuns la şase.

Din cauza naturii materialelor, deşeuri de diverse tipuri, este foarte periculos ca acestea să fie mutate astfel încât să se ajungă la focarul incendiului şi trebuie să folosim multă apă încât aceasta să se infiltreze până la bază pentru stingerea incendiului.

În cele peste 12 ore de intervenţie s-au folosit peste 250 de tone de apă”, a declarat, pentru Vocea Transilvaniei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş.

Primarul Emil Boc a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că în acest caz a fost sesizată şi Poliţia.

”Duminică dimineaţă au rămas mici focare de incendiu în interiorul rampei care se pot redeschide, dar pompierii le supraveghează în continuare. Conducerea ISU a mobilizat resursele necesare pentru a împiedica extinderea incendiului. Traficul aerian de pe aeroport nu a fost afectat, iar programul de ridicare a gunoaielor din oraş a fost respectat. Administratorul rampei de deşeuri, RADP, a depus plângere penală la Poliţie în vederea identificării celor care au provocat acest incendiu, existând suspiciuni că a fost un incendiu provocat deliberat”, a precizat Boc.

Echipa proiectului Pata-Cluj își exprimă profunda îngrijorare față de situația de urgență de la Pata Rât rezultată în urma aprinderii rampei de gunoi:

„La mai puțin de 1km de locul în care s-a aprins focul în acest moment trăiesc peste 350 de familii în condiții precare. În imediata vecinătate a rampei, la mai puțin de 350m, trăiesc 56 de familii din 2010. La mai puțin de 200m de focar în acest moment trăiesc 35 de familii cu copii cu vârste sub un an.

Fumul și gazele toxice afectează grav sănătatea acestora și le fac imposibil traiul. Având în vedere că stingerea focului cere eforturi mari instituțiile abilitate trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, fermitate şi operativitate în aceste momente grave, pentru garantarea siguranței cetățenilor direct afectați.

Mulțumim tuturor celor implicați deja pentru efortul depus în reducerea efectelor dezastrului: ISU, Primăria Cluj-Napoca, RADP, organizații non-guvernamentale, cetățeni”.

Ioana IoanaIoana Ioana “Situatie de urgenta” ? Serios ?! Rampa arde de cel putin o luna ! La inceputul lui aprilie am sunat la Primaria Cluj sa reclam si mi-au spus ca rampa nu mai apartine de ei ci de Consiliul Cluj. Astia nu raspung la telefon. Am sunat la Mediu si au spus ca s-au saturat de cate controale si amenzi au dat. Au spus ca doar o ploaie rezolva problema. Interesant ca , din aprilie tot ploua si nimic…. Cui multumiti voi? Pentru ce? Ca nu face nimeni nimic.! Curios ca doar acum a aparut in presa si la TV. Aeroportul Cluj nu se scandalizeaza?

Vezi aici Video postat de Monitorul de Cluj pe Youtube.com:

Rampa de la Pata Rât, unde a izbucnit incendiul, este una temporară, amenajată de RADP Cluj-Napoca, în apropierea vechii rampe care este închisă de mai mulţi ani, aici putând fi depozitate deşeuri până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor construit de Consiliul Judeţean Cluj, proiect cu fonduri europene.

error: Content is protected !!