La Cluj monumentele istorice sunt „rașchetate”, la Brașov și Timișoara primarii au crescut impozitele cu 200-500% pentru clădirile neîngrijite. Care soluție este mai bună?

Updated on ianuarie 13, 2016 Clădirile vechi din marile orașe ale României au pus în pericol viața multor trecători în ultimii ani. Pentru a-i pedepsi pe cei care își neglijează clădirile, noi reglementări au fost introduse.
Noua lege fiscala permite ca proprietarii care nu isi ingrijesc locuintele sa fie sanctionati, prin majorarea impozitului cu pana la 500 la suta, iar cateva primarii au si inceput sa aplice prevederea.

Cateva familii din Brasov traiesc cu groaza de cativa ani. Complexul rezidential care urma sa se construiasca langa cartierul lor a fost abandonat de ani de zile. La fiecare vant mai puternic se prind bucati intregi din constructie care cad peste casele lor, scrie stirileprotv.ro

Primaria a notificat de cateva ori firma de insolventa care se ocupa de cartierul abandonat dar fara rezultat. Tocmai din acest motiv Consiliul Local vrea sa-i amendeze pe toti cei care sunt proprietari de cladiri sau terenuri abandonate in singurul mod posibil: marindu-le impozitele cu 200%.

La Timisoara, autoritatile au creat un regulament strict de incadrare a cladirilor si terenurilor neingrijite. Practic in acest an, inspectorii vor verifica toate imobilele din oras.

Majorarea de taxa se face individual, pentru fiecare cladire in parte, in urma unei noi hotarari de consiliu local.

“Consiliul Local Timisoara a hotarat ca aceasta majorare sa se faca procentual. 300 la suta, 400 la suta, 500 la suta.”, a declarat Sorin Ciurariu, director Directia de Urbanism, primaria Timisoara.

[ads2]

În schimb la Cluj Napoca a ales să recurgă la măsuri drastice care au stârnit multe controverse.

Oana Buzatu purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca: “Municipalitatea, impreuna cu ISU si Comisia pentru Protectia Monumentelor, face interventii de a asigura ca bucatile care sunt deja desprinse si risca sa cada pe domeniul public si sa puna in pericol viata trecatorilor sunt luate voluntar si nu sunt lasate la voia intamplarii.”

error: Content is protected !!