Primăria Cluj este acuzata de RASISM! Se cere eliminarea Clujului din competitia Capitala Culturala Europeana de catre 4 organizatii ale dreptului omului

Updated on decembrie 10, 2015 Problema nerezolvată de la Pata Rat s-ar putea dovedi o „bombă” în cazul candidaturii pentru desemnarea orașului ca și Capitală Culturală Europeană. 4 ONG-uri acuză Primăria de rasism și cer eliminarea orașului din competiție. Ei au trimis în acest sens o scrisoare juriului internațional.

Potrivit ONG-urilor, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Cluj Napoca si Bucuresti nu au ce cauta in competitia pentru Capitala Europeana a Culturii 2021 pentru ca au incalcat si incalca drepturi fundamentale ale omului – sustin, intr-o scrisoare, ActiveWatch, Romani Criss, Militia Spirituala si ProPatrimonio. Mesajul a ajuns și pe masa juriului internațional, anunță activewatch.ro.

Candidatul Cluj-Napoca. Municipalitatea a evacuat în decembrie 2010 o comunitate formată din 76 de familii în majoritate de etnie roma din municipiu și le-a reașezat în niște spații construite special, niște „căsuțe sociale“, în afara localității, pe marginea gropii de gunoi de la Pata Rât.

[ads2]

Intervenția a fost calificată ca segregaționistă, rasistă de multe organizații de drepturile omului românești și străine:

„Rasismul practicat împotriva romilor a justificat aceste expulzări în fața populației majoritare prin susținerea ideii conform căreia locul romilor este lângă gunoaie.“

Mai mult, administrația locală refuză cu consecvență să acorde un statut legal acestor persoane, ceea ce înseamnă, implicit, că ele sunt menținute în condiția de noncetățeni pentru a nu li se acorda nici un fel de drepturi.

Mâine, juriul internațional va decide finalistele competiției. Rămâne de văzut dacă municipiul Cluj va fi eliminat pentru rasism.

error: Content is protected !!