Cluj: Ce alegi pe malul Somesului? Pietonala, pista de bicileta, sosea ori linie de tramvai?

Updated on octombrie 8, 2015 Ieri a avut loc o dezbatere privind tăierile de copaci de pe malul Someșului pentru a mări șoseaua din zonă. La discuții au participat reprezentanții Primăriei, arhitecți, activiști de mediu și cetățeni. Conducerea Primăriei a anunțat că va încerca să obțină o amânarea lucrărilor pentru îmbunătățiri.

Proiectul prevede extinderea cu o bandă suplimentară pentru mașini, cu scopul de a fluidiza traficul, iar traseul tramvaiului va fi separat de mașini și se bazează pe un studiu de circulație finalizat în 2007, informează Vocea Transilvniei. De asemenea, va exista o stradă cu sens unic pe direcția Mănăștur-Centru, dar și pe Drăgălina, în celălalt sens. Cât despre spațiul verde afectat, primarul Emil Boc a declarat că nu vor fi scoși toți copacii din zona cu pricina, unii dintre aceștia urmând a fi replantați.

„Alți copaci dacă vor fi afectați, incă nu ne dăm seama acum, vor fi replantați. Sălcii, sau ce trebuie, ce ne veți recomanda dumneavoastră ca specialiști. Copacii ăștia de pe malul Someșului nu vor fi afectați conform proiectului. Eu vor rămâne. Acest spațiu verde nu va fi afectat. Nu pot să spun că va fi iarbă verde non-stop. Va fi afectat de lucrări când se construiește zidul. Dar acolo va fi replantat spațiu verde”.

Mulți dintre participanții la dezbatere au susținut faptul că proiectul este orientat spre mașini și prea puțin către pietoni și bicicliști. Iar arhitectul Șerban Țigănaș a făcut unele precizări invocând o serie de neconcordanțe.“Temele de proiectare nu au avut toate perspectivă. Există o necorelare; deși tramvaiul este cea mai eficientă modalitate de transport, pe traseul respectiv a fost total greșit amplasat”, a precizat arhitectul Șerban Țigănaș.

error: Content is protected !!