În Cluj au aparut „bancomatele” de joburi. Nu elibereaza bani, dar pot garanta un salariu

Updated on octombrie 7, 2015 În zece sate din judeţ, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a montat aparatele care nu eliberează bani, dar pot garanta un salariu. Mai mult, funcţionarul electronic eliberează documente pentru şomeri, dar şi adeverinţe pentru cei care vor să obţină ajutor social.

Înainte, oamenii trebuiau să meargă zeci de kilometri până la oraş pentru a obţine o hârtie. Acum, cu o simplă accesare îşi găsesc loc de muncă în nordul Europei.

Iosif Csipkes este din satul Moldoveneşti şi are 47 de ani. De mai bine de un an îşi caută un loc de muncă. Astăzi a accesat „bancomatul de joburi” şi a găsit disponibil un post de şofer.

„Opt ore pe zi, vechime trei ani, oferta este valabilă până în 08.10.2015. Număr de telefon dacă ar avea, aş suna. Da, văd că este”, spune Iosif Csipkes, pentru digi24.ro

La zece kilometri distanţă, în comuna Mihai Viteazu, aparatul este folosit pentru eliberarea unei adeverinţe pentru obţinerea ajutorului social. Beneficiarul trebuie înainte să se autentifice cu o amprentă digitală, după ce introduce în aparat un card special eliberat de AJOFM.

Ilma Bojka, beneficiar ajutor social: „Am scos o adeverinţă pentru venit minim garantat. De acuma încolo va fi mult mai uşor, nu trebuie să mergem până în Turda, putem să scoatem acasă la noi.”

Aparatul din Mihai Viteazu este solicitat adesea pentru căutarea locurilor de muncă în străinătate. În ţările UE sunt disponibile peste 1.700 de posturi. Ultimele actualizări sunt în Suedia şi Norvegia, unde se caută tinichigii, instalatori sau dulgheri.

error: Content is protected !!