Cluj: Lacul de la Iulius Mall rămâne în continuare murdar. Se cauta o solutie „naturala” de curatire, cu pesti

Updated on iulie 7, 2015

Problema curățării lacului din Gheorgheni pare una prea complicată de rezolvat. Într-un răspuns al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa trimis consilierului local Ioan Bîldea se arată că lacul de la Iulius Mall nu mai este alimentat cu apă curată, iar daca acesta va fi curățat murdăria va apărea din nou în câteva zile.

Alimentarea lacului cu apă curată se făcea printr-o conductă subterană din Canalul Morii, dar acest proces a fost întrerupt odată cu construcția pasajului Aurel Vlaicu. Mai mult alimentarea a fost întreruptă și în alte locuri din cauza lucărilor din zonă executate în ultimii ani.

Nu credem că ar fi posibilă reabilitarea vechii alimentări din Canalul Morii cu costuri rezonabile. Poate ar fi indicat ca Primăria să comande un studiu cu privire la variantele de alimentare cu apă a lacurilor. Propunem ca variantă de lucru alimentarea din pârâul Becaş prin pompare din zona Selgros sau gravitaţional din Livada. În cadrul acelui studiu poate fi analizată si posibilitatea reabilitării conductei din Canalul Morii, însă reabilitatea vechii alimentări nu credem că poate fi posibilă cu costuri rezonabile, se mai arată în răspunsul administrației apelor.

Pentru curățarea vegetației din lac a fost propusă popularea apei cu specii de peşte recomandate de specialişti, care ar duce la eliminarea masei vegetale şi la creşterea calităţii apei din lac

error: Content is protected !!