COMOARA de langa Cluj: Ar fi trebuit sa dispara in era glaciara, dar aceasta planta a fost descoperita acum in România

Updated on iulie 2, 2015 Este vorba despre o specie de plantă relictă din era glaciară, care se caracterizează printr-o inflorescenţă rară cu flori mici de 4-5 milimetri de culoare galben-verzuie. O particularitate a speciei este aceea că florile ei nu au miros şi nu produc nectar, astfel că nu atrag insectele. Planta se reproduce prin autofecundare, cu ajutorul picăturilor de ploaie.

ssss

Planta pe cale de dispariţie în restul Europei Centrale şi de Vest, trăieşte încă în România. Specialiştii de la Asociaţia „Apáthy István Egyesület” au identificat anul trecut mai multe exemplare ale acesteia în apropiere de Cluj.

„Liparis loeselii” sau, popular, „moşişoara” poate fi întâlnită în aria protejată Făgetul Clujului – Valea Morii, de lângă Cluj-Napoca.

În anul 2014, biologii au identificat în zona respectivă aproximativ 200 de exemplare ale speciei. În plus, prezenţa sa a fost semnalată şi în afara limitelor ariei protejate, în special în zone umede sau pe malurile pâraielor aflate în mlaştini calcaroase, scrie totb.ro si preluat de gandul.info.

Drept urmare, specialiştii participanţi la cercetarea realizată de Asociaţia „Apáthy István Egyesület”, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, solicită extinderea ariei protejate, astfel încât această să cuprindă şi locurile în care prezenţa moşişoarei a fost semnalată.

aaa

Potrivit sursei citate, moşişoara aparţine familiei Orchidaceae. Atinge înălţimea de 5-25 de centimentri, dar tulpina sa nu este acoperită de frunze.

error: Content is protected !!