Cluj: Centru NATO pentru operatiuni aeriene la Campia Turzii

Updated on iunie 2, 2015

Avioanele de luptă americane dislocate în prezent pe aerodromul Câmpia Turzii vor executa „micro deplasări” și în alte țări NATO din estul Europei, pentru a demonstra decizia SUA de a-și sprijini aliații.

O informație în acest sens este prezentată de Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA (US Air Forces) din Europa și Africa. Misiunea de “rotire” în țările vecine a avioanelor americane dislocate în România face parte din operațiunea Atlantic Resolve.

A-10 Thunderbolt
A-10 Thunderbolt

În acest context, Detașamentul 354 al US Air Forces s-a deplasat de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii la Baza Aeriană Sliac (Slovacia). Staționarea lui în Slovacia va dura o săptămână, anunță romanialibera.ro

Detașamentul 354 este format din 40 de militari americani, cu patru avioane A-10 Thunderbolt., ceea ce este denumit, în limbaj militar american, “pachet de securitate trimis în teatrul de operații”.

Directorul de operațiuni al Detașamentului 354, maiorul Ben Rudolphi, a precizat că misiunea de la Sliac va permite atât familiarizarea militarilor americani cu spațiul aerian al Slovaciei, cât și instruirea controlorilor de zbor slovaci.

Pe timpul în care avioanele A-10 ale SUA sunt trimise în Slovacia, NATO menține la Câmpia Turzii avioanele F-16, ale Forțelor Aeriene din Portugalia. Acestea execută misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian al României, împreună cu aeronavele românești MiG 21 LanceR.

error: Content is protected !!