Chirurgi italieni si germani fac operatii pe cord la copii in Cluj

Updated on mai 20, 2015

O echipă de medici italieni şi germani participă, împreună cu cei români, la o misiune medicală care se desfăşoară la Institutul Inimii din Cluj, în cadrul căreia sunt operaţi pe cord copii cu malformaţii cardiace.

Managerul Institutului Inimii Cluj, chirurgul Adrian Molnar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că, în cadrul misiunii, medicii străini au operat, pe parcursul a două zile, doi copii cu malformaţii cardiace grave.

„E un proiect demarat de Ministerul Sănătăţii, în februarie 2014, în cadrul căruia au loc misiuni medicale ale specialiştilor de la IRCCS Policlinico San Donato Milano. E un colectiv de medici care vin şi efectuează misiuni medicale de intervenţie chirurgicală pentru copii cu malformaţii cardiace. La noi au fost prof. Tammam Youssef, chirurg, profesor de chirurgie cardiacă de origine siriană care lucrează la San Donato, dr. Bassam Alhareth, anestezist de copii, de la San Donato, Ulrich Matthias Gerhard, intensivist din Hamburg, plus prof. Alessandro Frigiola, profesor de chirurgie cardiacă la San Donato. Au făcut două intervenţii chirurgicale la copii cu malformaţii mai grave şi colaborarea va continua şi va cuprinde şi alte etape. Au fost invitaţi o serie de medici tineri de la noi la Milano, pentru specializare, precum şi asistente medicale, perfuzionişti, iar ei vor veni din nou, în alte rânduri, să mai opereze. Colaborarea va continua cât noi vom considera că avem nevoie de dânşii ca să ne perfecţionăm în cadrul acestui departament de chirurgie cardiacă pediatrică”, a afirmat Adrian Molnar, citat de voceatransilvaniei.ro

Acesta a mai spus că la Institutul Inimii numărul operaţiilor pe cord la copii a scăzut din cauza lipsei personalului specializat. În prezent, cu un medic chirurg specializat pe intervenţii la copii, au loc anual circa 85 de astfel de operaţii la copii, cam jumătate din numărul anual din perioada în care erau doi chirurgi specializaţi în acest domeniu. Dr. Molnar spune că a existat şi o perioadă de opt luni în care nu s-au făcut deloc intervenţii pe cord la copii, deoarece ambii chirurgi specializaţi pe domeniu erau plecaţi să lucreze la clinici private.

error: Content is protected !!