DESTINAȚII CU GUST Cluj: Un restaurant indian servește halvaua de morcov, un desert oriental

Updated on mai 4, 2015

Morcovul, o legumă pe care europenii o folosesc cel mai adesea în mâncărurile cu gust sărat, este ingredientul de bază al celui mai popular desert din subcontinentul indian.

Halvaua de morcovi este un desert tradițional, vechi de mii de ani, pe care indienii îl asociază cu momentele fericite din viața lor, fie că este vorba de un eveniment major, cum ar fi nunta sau botezul, fie că este vorba despre petrecerea unei dimineți însorite în familie.

“Gajar halva” este desertul cu care mulți indieni asociază gustul copilăriei. Însă, pe cât pare de important în cultura lor culinară, pe atât este de ușor de preparat, spune Asad Akram, care este bucătar în singurul club oriental din Cluj.

“Este un desert tradițional din nordul Indiei, mai precis din regiunea Punjab. În timp, rețeta a ajuns la sute de kilometri depărtare și a suferit ușoare modificări, pentru că în fiecare regiune oamenii mai adaugă câte ceva. Dar, rețeta de bază este aceeași, așa cum i-a rămas și numele, pentru că peste tot se numește la fel.

La noi, în familie, acest desert era servit în fiecare săptămână. Mama îl făcea de seara, pentru că are nevoie de timp să se răcească ca să îl poți mânca, așa că dimineața, la micul dejun, aveam ‘gajar halva’. Eu o ajutam de fiecare dată”, a menționat bucătarul.

Rețeta pe care Asad Akram o face necesită doi litri de lapte, însă poată fi făcută și cu mai puțin, dar atunci cantitățile trebuie scăzute proporțional. Halvaua de morcovi nu este dificil de preparat, însă este un desert care cere un pic de răbdare, explică bucătarul.

Pentru o porție de halva de morcovi sunt necesare: 2 litri de lapte, 1 kg de morcovi, 600 de grame de zahăr, praf de cardamon, piper alb, șofran, migdale, caju și opțional 300 de grame de brânză dulce.

În primul rând, morcovul dat pe răzătoarea mare trebuie pus la înmuiat în laptele abia fiert, păstrând aragazul la foc mic. Trebuie amestecat încontinuu cu o lingură, timp de 30 de minute, până când morcovul absoarbe tot laptele și consistența devine mai solidă. Deodată cu morcovul se pune și praful de cardamon.

După ce morcovul a fiert bine se adaugă zahărul și un pic de praf de piper alb, amestecând continuu, până când tot zahărul se topește. Se oprește focul și se lasă să se răcească compoziția. După ce halvaua a ajuns la temperatura camerei se adaugă un pic de șofran, cât să îi accentueze un pic culoarea. Ulterior, se bagă la frigider până devine mai solid. Înainte de a fi servit poate fi decorat cu migdale și caju. Într-o altă variantă a rețetei, halvaua se poate amesteca cu brânză dulce de vaci. (sursa: agerpres.ro)

“Acesta este desertul a cărui aromă ne amintește nouă de copilărie și de momentele fericite petrecute alături de familie și din acest motiv am ales să îl servim și în restaurantul nostru, pentru a putea aduce în Cluj gustul autentic al Indiei. Însă, este un desert pe care pot încerca să îl prepare acasă și românii și în acest fel să ‘călătorească’, măcar așa cu ajutorul condimentelor și al gustului, către un tărâm atât de îndepărtat”, povestește Danish Ashraf, care locuiește în Cluj de peste un deceniu și care a deschis în municipiu un restaurant cu specific indian.

error: Content is protected !!