Cluj: Pretul benzinei, sub 5 lei pentru prima data in ultimii patru ani

Updated on ianuarie 17, 2015

Prăbuşirea cotaţiilor la petrol s-a resimţit şi în România, unde preţurile carburanţilor au început să scadă. Preţul benzinei a scăzut sub 5 lei pentru prima dată în ultimii 4 ani, în Transilvania. Preţurile la carburanţi au scăzut ca urmare a prăbuşirii cotaţiior la petrol pe bursele internaţionale. Litrul de benzină a scăzut şi sub cinci lei la câteva pompe din Transilvania, dar diferă de la oraș la oraș și în funcție de rețea.

111

Preţul pe litrul de benzină a ajuns să fie sub 5 lei la Cluj, ba chiar sub 4,9 lei, la unele staţii de alimentare. Diferenţele de preţ nu sunt numai între brandurile diferite de carburanţi ci şi între benzinăriile aflat sub acelaşi nume, dar în cartiere diferite. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Astfel, la o benzinărie Lukoil din cartierul clujean Mănăştur, preţul unui litru de benzină „95” era, vineri, 4,89 de lei. Un litru de benzină „Plus” costa, în acelaşi timp, 4,99 de lei, iar un litru de benzină „98” costa 5,55 lei. La aceeaşi benzinărie, preţul unui litru de motorină era de 5,07 lei. În schimb, la o benzinărie Lukoil din cartierul Mărăşti, litrul de benzină „95” costa 4,82 lei, iar motorina 5,27 lei.

La Petrom, preţul unui litru de benzină „95” era, vineri, 4,87 de lei, iar litrul de motorină era vândut cu 5,07 lei. Cel puţin asta se întâmpla la o benzinărie aflată în cartierul clujean Iris. În cartierul Mănăştur, preţurile erau diferite – 4,89 lei litrul de benzină „95”. Benzina era la acelaşi preţ şi la staţia Petrom de la ieşirea din Cluj-Napoca spre Sălaj, 4,89 de lei pe litru, însă motorina era mai scumpă – 5,09 lei pe litru.

În Satu Mare, doar la Petrom și Lukoil prețul benzinei standard a scăzut sub 5 lei, la 4,96 lei/l, respectiv 4,94 lei/l în timp ce MOL, LokOil și OMV vindeau vineri benzina la 5 și câțiva bănuți litrul.

Din vară, preţurile la pompă au scăzut cu 19% la benzină şi cu 15% la motorină, ceea ce înseamnă o economie de 60 lei la un plin. Cu toate acestea, scăderea putea fi şi mai semnificativă dacă taxele şi accizele valorau mai puţin de 55% din preţ şi, în consecinţă, preţul barilului de petrol, aflat în scădere, ar fi avut o pondere mai mare în preţ. Potrivit The Economist, preţul barilului de petrol va continua să scadă.

Potrivit anunţurilor de la benzinăriile Petrom, preţul carburanţilor scade în weekend.

error: Content is protected !!