Video: Gestul impresionant al unui ardelean. Alearga de la Cluj pana la Timisoara ca sa ii comemoreze pe eroii Revolutiei din 1989

Updated on decembrie 16, 2014

Maratonistul Juhos Gabor a pornit, luni dimineața, din centrul Clujului, de la Monumentul Eroilor Revoluției, cu destinația Timișoara. Gestul clujeanului, plecat în Ungaria încă înainte de 1989, este făcut în memoria eroilor căzuți la Revoluție.

maraton

Juhos Gabor are 49 de ani, este plecat din România înainte de 1989 și acum a revenit acasă, la Cluj, ca să alerge de aici şi până la Timișoara, unde se va opri la Biserica Reformată, locul unde a izbucnit Revoluţia în urmă cu 25 de ani.

“Voi alerga în fiecare zi câte 42 de kilometri, cât este distanța unui maraton, restul traseului îl voi face cu mașina. Voi ajunge la Timișoara joi și sper ca pe drum să mi se alăture și alți oameni. Să trăiască amintirea acestor oameni, eu fac tot ce pot. Deja am promisiuni că la Timișoara vor veni și alții să alerge alături de mine, îmi pare rău că nu au venit și la Cluj. Consider că acei oameni care au murit la Revoluție merită un astfel de gest”, a spus Juhos Gabor înainte de a lua startul cursei spre Timișoara

Bărbatul spune că, deși a plecat din România înainte de Revoluție, a urmărit la televizor tot ce s-a întâmplat în acele zile de groază în țara în care s-a născut și nu credea că va fi posibil ca regimul comunist să cadă. Când a revenit în România spera să găsească într-adevăr o țară democratică, însă schimbările nu au fost exact așa cum se aștepta el.

“Despre democrație este mult prea devreme să vorbim încă, însă ceva schimbări se văd. De exemplu, dacă nu ar fi fost Revoluția, eu nu aș fi putut să fac acum această acțiune, nu aș fi putut să alerg cum vreau eu. Însă mai trebuie schimbate încă multe lucruri, eu cred într-o democrație mai puternică”, a mai spus Juhos Gabor. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Ca să alerge până la Timișoara, câte 42 de kilometri în fiecare zi, maratonistul s-a pregătit, alergând câteva zile la rând. El este, însă, obișnuit cu maratoanele, deoarece alergatul este hobby-ul său principal. Deși în viața de zi cu zi Juhos Gabor este antreprenor, acesta participă frecvent la maratoane organizate în orice colț al Europei.

“Eu locuiesc la Budapesta și acolo am o firmă de obiecte sanitare. Alergatul este doar un hobby, eu nu alerg ca să câștig ceva, pur și simplu merg la maratoane în Europa. De exemplu, astă-vară, am alergat aici, la maratonul Clujului”, a mai spus maratonistul.

Tot pentru comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989, Juhos Gabor a alergat de la Timişoara la Cluj-Napoca în luna septembrie a acestui an. Atunci, însă, a parcurs întregul traseu alergând, iar distanța a parcurs-o în 12 zile.

error: Content is protected !!