De ce s-a mutat centrul protestului de strada de la Bucuresti la Cluj? Vezi aici un video EXCEPTIONAL cu protestele din Cluj

Updated on noiembrie 18, 2014 Pentru prima data in istoria ultimilor 25 de ani, tonul marilor proteste n-a mai fost dat de Capitala. Primele manifestatii masive in semn de solidaritate cu alegatorii romani impiedicati sa voteze in primul tur au avut loc vineri, 7 noiembrie, si au avut cea mai mare amploare la Cluj, apoi la Timisoara. Au iesit in strada peste 10.000 de oameni, iar o saptamana mai tarziu protestul s-a repetat cu aceeasi intensitate in timp ce la Bucuresti abia au iesit cateva mii. Cum se explica insa mutarea epicentrului protestelor de la Bucuresti la Cluj ? De ce manifestatiile n-au avut aceeasi amploare in alte orase mari?

Vasile Dancu, sociolog

Vasile Dancu
Vasile Dancu
Foto: Agerpres

Clujul, in ultima vreme, a devenit un centru in care s-a recompus o societate civila constienta si activa. Cred ca protestele legate de Rosia Montana au avut centrul Clujul. Asta a creat o practica de a iesi in strada pentru alte scopuri decat intereresele tale personale, egoiste, ci pentru scopuri comunitare.

Cred ca diferenta fata de Capitala se explica printr-o miscarea studenteasca mult mai bine organizata decat in Bucuresti. La Cluj exista doua organizatii studentesti, una care tine de Politehnica si alta de Babes Bolyay cu zeci de mii de membri activati prin niste carduri de fidelitate care inseamna organizarea de evenimente comune, discounturi legate de cluburi, activitati culturale si implicit retele foarte bine organizate, retele online mai tari decat simplele retele de socializare pe care le cunoastem. (sursa: hotnews.ro)

In plus la Cluj exista un mare nivel de frustrare legat de centralism, de abuzurile administratiei centrale. Cererea cea mai mare legata de descentralizare, de regionalizare, de modernizare a administratiei, de autonomie in sens administrativ pur vine din partea clujenilor. Am vazut cand am umblat prin tara tinand conferinte despre regionalizare anul trecut acest lucru. Asta explica aceasta iesire a Transilvaniei la vot in fata unui abuz administrativ. Cred ca nu numai organizatiile studentesti, dar si alte organizatii civice care ne invita foarte des la dezbatere. Aici avem un consiliu civic local care functioneaza cu rezultate fantastice, de cenzura a admistratiei locale din Cluj.

Clujul este un oras care produce majoritati. Asta e si bine si rau. Gheorghe Funar, pornind de la o spaima foarte bine cultivata, a produs timp de 12 ani o majoritate nationalista, apoi una contraguvernamentala prin mandatele lui Boc. Din toate punctele de vedere, Cllujul este un oras special. N-as spune ca votul din Transilvania a fost un vot anti-coruptie. Oamenii au votat mai degraba pentru respectul unei valori. Pentru ca altfel,  nu puteau sustine masiv un candidat al unor partide care au in spate probleme mari in Cluj.

In Bucuresti au disparut liderii miscarilor contestatare. Sunt inghititi de pluton. De la lideri sindali, liderii ONG-urilor devin foarte repede politicieni, se institutionalizeaza intr-un fel sau altul. Bucurestiul nu are retele de socializare specifice Bucurestiului. Pe romaniacurata activeaza oameni din toata Romania, cei din provincie sunt mult mai activi. In Cluj exista retele care sunt ale clujenilor, neaose ca sa spun asa. Bucurestiul e un spatiu fragmentat, care poate fi unit doar printr-o buna organizare de catre lideri contestatari. Eu nu-mi aduc aminte acum de lideri care sa fie activi in spatiul public, in domeniul contestarii in strada.

error: Content is protected !!