Cluj: Scandal bilingv: Un banner inscripționat in ungureste si amplasat in foisorul din Parcul Central a fost dat jos la doar cateva ore dupa ce a fost amplasat. Este rau ca s-a amplasat un astfel de banner?

Updated on septembrie 1, 2014

În zorii zilei de duminică, activiştii mişcării MOST- ACUM au schimbat bannerul din pavilionul parcului cu unul bilingv conţinând denumirea şi logoul primăriei astfel încât lângă PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA a apărut şi inscripţia KOLOZSVÁR POLGÁRMESTERI HIVATALA. Din cauza unei intervenţii din partea autorităţilor, bannerul bilingv demn de tradiţiile şi de caracterul multilingv al oraşului nu a servit nici măcar 24 de ore locuitorii oraşului Cluj-Napoca”, au scris reprezentanții ONG-ului, într-un e-mail trimis pe adresa redacției Vocea Transilvaniei.

777

Activiștii au mai precizat că angajații primăriei au îndepărtat bannerul la doar câteva ore după ce a fost amplasat în foișor.

“Cuplurile maghiare doritoare să se căsătorească în pavilion trebuie să aibă parte de aceeaşi circumstanţe (sic – n.r.) ca cele române. Nu putem vorbi de respect faţă de cultura fiecăruia până când nu respectăm limba fiecăruia dintre locuitorii oraşului. Nu putem vorbi de toleranţă dacă autorităţile iau decizii potrivit cărora în parcul oraşului lângă inscripţiile în limba română nu pot apărea şi cele în limba maghiară. Sperăm însă că în dimineaţa de duminică înainte de tăierea inscripţiei măcar un cuplu tânăr a avut ocazia de a se căsători sub inscripţia bilingvă purtătoare a spiritului european”, au mai scris activiștii.

555

Reprezentanții Primăriei au precizat că orice inscripție se poate aplica pe domeniul public în baza unei aprobări date de municipalitate.

Noi trebuie să verificăm dacă acel banner avea aprobare să fie amplasat acolo, iar dacă era legal amplasat, trebuie să identificăm persoanele care l-au îndepărtat”, a precizat pentru Vocea Transilvaniei, Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca

Activiștii îl acuză pe primarul Emil Boc de lipsă de toleranță față de minoritatea maghiară, după dispariția bannerului inscripționat în ungurește.

Conform datelor ultimului Recensământ, din 2012, populația municipiului Cluj-Napoca este de 309.000 persoane, din care 50.175 sunt etnici maghiari, respectiv 16,23%.

error: Content is protected !!