O investitie de 1,2 milioane de euro riscă să fie pusă pe butuci. Sectia de terapie intensiva de la Boli Infectioase Cluj, la un pas de inchidere

Updated on august 15, 2014

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj este la un pas să se închidă. Din cauza nepăsării Ministerului Sănătăţii, o investiţie de 1,2 milioane de euro, riscă să se ducă pe Apa Sâmbetei.

boli-infectioase

Finanţarea pentru modernizarea şi dotarea secţiei cu nouă paturi a fost făcută chiar de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Banca Mondială. Singurii bani pentru această secţie vin, însă, de la Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează mai puţin de un sfert din costul tratamentului unui pacient. Asta pentru că, după ce a făcut investiţia, Ministerul Sănătăţii nu a considerat că această secţie trebuie să intre în Programul naţional de terapie intensivă şi finanţat ca atare.

Pentru că nu a fost inclusă în acest program al ministerului, spitalul nu primeşte fonduri pentru tratarea pacienţilor internaţi la terapie intensivă ca restul unităţilor sanitare din ţară.

„Secția a fost amenajată cu bani de la minister şi Banca Mondială. De la inaugurare, acum doi ani, peste 200 de pacienți în stare gravă au fost tratați aici. În toate cazurile, cheltuielile au fost suportate de spital, din fonduri proprii, deoarece Ministerul Sănătății a sprijinit prea puțin această secție”, spune Vasile Mureşan, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În această situaţie, spitalul are mari probleme cu acoperirea cheltuielilor. „Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu a considerat ca este normal ca secţia să intre în Programul naţional de terapie intensivă, aşa că avem mari probleme cu cheltuielile. Mi se pare că ne-a tratat descriminatoriu, lucru care ar trebui să fie corectat”, spune Vasile Mureşan.

Un pacient internat pe Secţia de terapie intensivă ajunge să coste spitalul şi până la 100.000 de lei, iar CAS decontează 2.000 de lei, explică managerul spitalului. „Vă daţi seama care sunt consecinţele”, spune el.

Managerul spitalului a precizat că Secţia de terapie intensivă a fost înfiinţată pentru situaţii speciale, respectiv pentru pandemii. “Vă daţi seama că nu am stat să aşteptăm pandemiile. Am pus în funcţiune secţia pentru asigurarea serviciilor medicale pentru pacientul critic cu funcţiile vitale afectate”, mai spune Vasile Mureşan.

El susţine, de asemenea, că Programul naţional de terapie intensivă trebuie să fie acordat pentru serviciile care se realizează şi nu după denumirea spitalului. „Insuficienţa respiratorie, accidentul vascular cerebral, toate problemele care se rezolvă în această secţie se încadrează în criteriile de eligibilitate pe care Ministerul Sănătăţii le-a stabilit pentru unităţile care beneficiază de acest program”, a mai subliniat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. (sursa: citynews.ro)

În prezent, în România există 79 de secții de terapie intensivă care primesc finanțare de la Ministerul Sănătății prin programul naţional dedicat. Pentru ca cea de la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca să funcţioneze la capacitate normală ar fi nevoie, anual, de aproximativ 4 milioane de lei. Iar funcţionarea în continuare a acestei secţii este necesară, având în vedere că la Cluj este o criză acută de paturi pe secţii de terapie intensivă.

error: Content is protected !!