A inceput si la Cluj vanatoarea de semnaturi

Updated on august 13, 2014

Ca întotdeauna înaintea unor scrutine electorale, doritorii să intre în competiţie trebuie să demonstreze că au un minim sprijin public. În cazul râvnitorilor la fotoliul din palatul Cotroceni, pentru a fi acceptaţi în cursă, trebuie să strângă minim 200.000 de semnături de susţinere. La fel ca în cazul campaniei electorale şi aici unii au furat startul, în vreme ce alţii par să n-aibă nici o grabă.

semnaturi

În privinţa recoltei de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis primită ca sarcină de la Bucureşti, co-preşedinţii ACL Cluj, Marius Nicoară şi Daniel Buda nu s-au pus încă de acord. „Noi, cei din PNL, avem un target de 35.000 de semnături, nu ştiu cât au de strâns cei din PDL. Campania de strângere de semnături o vom începe în momentul în care vom primi capul de tabel de la Bucureşti”, a spus liderul şeful liberalilor clujeni. El a mai precizat că detaliile tehnice privind acţiunea de strângere de semnături vor fi stabilite joi într-o şedinţă comună a birourilor judeţene ale PNL şi PDL. De cealaltă parte, şeful PDL Cluj, spune că nu există targeturi separate, ci semnăturile vor fi strânse împreună. În alianţă, ca ACL, vom strânge 40-50.000 de semnături în judeţul cluj iar campania o vom demara cât mai repede cu putinţă”, a spus Buda.

Social-democraţii clujeni par a fi cei mai puţin grăbiţi în a-şi ajuta candidatul cu semnături. Ce-i drept, PSD nu şi-a validat, încă, în mod statutar, candidatul la prezidenţiale, acest lucru urmând a se întâmpla într-un congres ce va fi organizat în jurul datei de 20 septembrie. „N-am stabilit încă data la care vom începe strângerea de semnături şi nici targeturile fiecărui judeţ n-au fost încă fixate. Cert este că vom strânge semnături atât la puncte fixe, cât şi în mod volant, prin echipe care vor discuta cu oamenii”, a declarat preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan.

Organizaţia UDMR de Cluj şi-a propus să contribuie la zestrea de semnături necesară lui Kelemen Hunor cu 17.000 de bucăţi şi pentru asta va recurge la tactica folosită şi în campaniile electorale, făr corturi sau măsuţe scoase în stradă. „Campania de strângere de semnături a început de astăzi (luni – n.red.) şi, ca întotdeauna, o vom face pe sistemul door to door, atât în oraşe şi municipii, cât şi la sate. În plus, cei care doresc, pot veni să semneze pentru Kelemen Hunor şi la sediul central de pe strada Ion Raţiu, numărul 2″, a explicat preşedintele UDMR Cluj, senatorul Mate Andras Levente.

Deşi coordonează o organizaţie în curs de constituire a unui partid nou-născut, PLR, deputatul Steluţa Cătăniciu este optimistă. „Deja avem sediu pe strada Ion I.C. Brătianu (nu se putea un nume mai bun pentru un partid liberal), numărul 10, pentru că suntem de nota 10, acum îl mobilăm, iar de lunea viitoare va fi funcţional. Tot atunci va avea loc BPC la Bucureşti, unde va fi validat Biroul Politic Judeţean interimar. Cât priveşte campania de semnături, am demarat-o de două săptămâni şi merge mai bine decât ne aşteptam, doar prin reţeaua proprie am adunat deja 2.700 de semnături. Clujenii n-au uitat că în perioada 2004-2008, când domnul Tăriceanu conducea guvernul, judeţul Cluj a primit mai mulţi bani decât în perioada 2008-2012 şi a urcat de pe locul 28 pe primul loc în ţară. Am obţinut de la domnul primar Emil Boc aprobare pentru şapte puncte din toate cartierele Clujului şi din centru în care să ne amplasăm clasicele corturi, la care deja lucrăm. În judeţ încă n-am stabilit care va fi modalitatea de strângere a semnăturilor. Vom decide în Biroul Judeţean dacă vom folosi puncte fixe sau vom merge doar pe reţeaua proprie”, a declarat Cătăniciu. Clujenii din PLR au primit sarcină să colecteze 40.000 de semnături pentru candidatura lui Călin Popescu-Tăriceanu. (sursa: ziuadecj.ro)

Singurul clujean care a candidat vreodată la Preşedinţia României, Gheorghe Funar, aflat la cea de a treia tentativă, în premieră ca independent, mizează pe sprijinul colegilor din PRM care i-au rămas fideli. „Acţiunea de strângere de semnături a început de zece zile. N-avem corturi sau mese, am distribuit formulare membrilor şi simpatizanţilor PRM, care au început să strângă semnături de la neamuri, de la vecinii de bloc, de pe stradă. Unele formulare au început deja să vină la sediul partidului. Nu am fixat o normă de semnături pentru judeţul Cluj, la sfârşitul lui august vom face o primă evaluarte, după care vom mai avea trei săptămâni la dispoziţie. Sper ca, adunând semnăturile din toată ţara, să reuşim să atingem pragul de 200.000 impus de lege”, a afirmat Funar.

error: Content is protected !!