Criza acuta de sange la Cluj. Centrul de Transfuzii nu mai are donatori. Ajuta si tu!

Updated on iulie 18, 2014

Spitalele din Cluj se confruntă în perioada verii cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade drastic în acestă periodă, în timp ce este înregistrată o creştere constantă a cererii de sânge în spitalele clujene.

transfuzii

Centru Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca se confruntă, în această perioadă, cu o severă criză de sânge. Clujenii sunt aşteptaţi să ajute la depăşirea deficitului de sânge şi preparate din sânge cu care se confruntă clinicile universitare clujene.

“Ne confruntăm mai ales acum, pe perioada verii, cu o lipsă acută de sânge. Probabil acest lucru se întâmplă din cauză ca mulţi dintre donatorii noştri sunt plecaţi în concedii. De asemenea, se observă lipsa studenţilor care ajută foarte mult prin acţiunile şi campaniile prin care încurajează donarea”declară, din partea Centrului de Transfuzii Cluj, biolog medical Carmen Zdrenghea.

Lipsa de sânge în Cluj este deja un fenomen cronic, având în vedere faptul că oraşul este centru universitar şi aici vin bolnavi din toată ţara pentru tratament. Centrul de Transfuzii din Cluj se confruntă cu lipsa tuturor grupelor de sânge, cea mai gravă situaţie întâlnindu-se în cazul grupelor cu RH negativ.

“Cererea este mare, pentru că în Cluj se tratează oameni din toată ţara, la care se adaugă urgenţele. În această perioadă critică am apelat la ajutorul centrelor apropiate şi anume Zalău, Alba-Iulia şi Satu Mare, însă aceştia nu au putut să ne ofere sprijin în această săptămână, întrucât se confruntă şi ei cu lipsa cantităţilor necesare de sânge.

La ei cererea nu e aşa de mare ca la Cluj, însă şi donatorii sunt mai puţini. Avem promisiuni de la ei că vor încerca să ne ajute de îndată ce se îndreaptă situaţiile în centrele lor, cel mai probabil săptămâna viitoare”, precizează Zdrenghea.

Dacă în restul anului, media donatorilor se situează la aproximativ 80 de donatori pe zi, în această perioadă numărul celor care vin să doneze a scăzut drastic, înregistrându-se nu mai mult de 30 de cazuri în fiecare zi. (sursa: ziuadecj.ro)

Centrul de Transfuzii din Cluj face un apel către toţi clujenii care se ştiu sănătoşi şi apţi să doneze să vină în ajutor bolnavilor. Pentru a dona sânge, clujenii se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18.

error: Content is protected !!