Viitorul se conturează in Ardeal: robotul care ar putea revoluţiona medicina, inventat la Cluj

Updated on iulie 17, 2014

Profesorul Nicolae Plitea, alături de un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj, au inventat robotul chirurgical care ar putea revolutiona medicina. 

robot-chirurgical

Avantajul unui astfel de robot este creștere preciziei, una căruia unui om i-ar fi imposibil de atins. Instrumentele chirurgicale se montează pe braţele robotului, care depăşesc limitele naturale ale mâinii umane. În plus, robotul poate realiza mişcări suplimentare pe care omul nu le poate reproduce folosind instrumente clasice, cum ar fi un mecanism de orientare în zona proximală capului distal (vârfului instrumentului) care creşte dexteritatea şi spaţiul de lucru. Având în vedere performanţele sale, folosirea robotului de către medici, ar putea revoluţiona tehnicile chirurgicale.

„Calea este relativ lungă până când robotul va fi atestat şi pus să lucreze în corpul uman. Încă mai sunt etape de parcurs şi lucrăm în consecinţă în acest sens. Chiar şi aşa, rezultatele au fost apreciate în străinătate, de unde a început de fapt totul. Am fost invitat în 1994 să introduc un curs de astfel de roboţi la Universitatea Tehnică din Germania.

Acolo aveam şi sarcina de a realiza un robot paralel care lucrează în aşa fel încât acţionarea este realizată numai cu motoare pe batiu, în comparaţie cu roboţii seriali ai căror motoare sunt plasate pe seria de elemente legate succesiv. Din acest motiv, roboţii clasici au un foarte mare dezavantaj, în sensul că nu realizează nici precizie şi nici viteză mare.

De exemplu un robot paralel, în comparaţie cu un robot serial, realizează de 30 de ori mai multe acceleraţii superioare. Pentru roboţii seriali, dacă se mărea productivitatea, respectiv viteza şi acceleraţia, cu 10%, era premiat la un congres internaţional. Aici am analizat acceleraţii de care sunt legate şi vitezele şi practic productivitatea este de 30 de ori mai mare”, a explicat profesorul Nicolae Plitea citat de ziua de cluj.

Ideea invenţiei aparţine profesorului Nicolae Plitea care a dezvoltat primele structuri paralele încă din anii ‘60, experienţa şi rezultatele dânsului fiind integrate şi în brevetul „ROBOT CHIRURGICAL” dezvoltat împreună cu un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică: Doina Pîslă, Călin Vaida şi Bogdan Gherman.

“Este vorba de un robot utilizat pentru operaţii de chirurgie minim invazive. El are o structură nouă, evident, fiind prima invenţie, bazată pe roboţi paraleli. În general s-au utilizat, până acum, roboţi seriali. Roboţii paraleli sunt mai precişi, cu performanţe superioare privind acceleraţiile pe care le realizează, deci şi vitezele şi productivitatea sunt mult crescute faţă de roboţii clasici seriali. În acest sens este orientată cercetarea, dar şi acest robot, un robot nou pentru operaţii minim invazive”, a spus profesorul.

error: Content is protected !!