Cluj. Concert de Luminație în Cimitirul Central. Peste 50 de artiști vor urca pe scenă anul acesta

Updated on octombrie 24, 2024 Cluj. Concert de Luminație în Cimitirul Central. Peste 50 de artiști vor urca pe scenă anul acesta 1

Concertul tradițional de Luminație din Cimitirul Central Házsongárd din Cluj-Napoca aniversează anul acesta un deceniu de existență cu o premiera absolută, peste 50 de artiști vor susține, pentru prima dată în Cluj, spectacolul Requiem (Missa pro defunctis), de Luigi Cherubini, aceasta fiind pusă în scenă până acum doar la Filarmonica de Stat din Oradea.

Concertul va avea loc pe 1 noiembrie, de la ora 18:30, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Scena va fi amplasată la intrarea în cimitir, în aer liber.
Concertul de Luminație se desfășoară, neîntrerupt din 2015 iar în perioada pandemiei (în 2020 și 2021) a fost transmis către public prin canale media și rețele de socializare, scrie Ziua de Cluj

La ediția din acest an, soprana Diana Rad, mezzo-soprana Denisa Iamandi, tenorul Teodor Malanca și bas-baritonul Mădălin Claudiu Băban, acompaniați de corul și orchestra ”Claudiopolis”, dirijată de Vlad Eniu, vor interpreta Requiem (Missa pro defunctis) de Luigi Cherubini.

Corul și orchestra Claudiopolis sunt formate din 28 de coriști și 32 de instrumentiști.
Distribuția va fi completată de balerini: Ioana Cristina Terebesy, Camelia Rațiu, Alexandra Nuna, Delia Ianc, Florin Ianc, Alexandru Moldovan, Mihai Pop și Antonio Mon. Scenografia este semnată de Vlad Sebastian, scrie Radio Cluj.

,,Anul trecut au fost prezenți peste 1.000 de oameni la concertul de Luminație devenit deja tradiție în Cluj-Napoca. Anul acesta suntem la a zecea ediție. De un deceniu ne strângem laolaltă ca să comemorăm viețile celor dragi și să aducem un omagiu tuturor celor care ne veghează din ceruri. Suntem mereu ancorați în această memorie colectivă.

Nu este o legătură generată de o anumită religie, ci de comunitate. Iar Requiem-ul lui Cherubini este o lucrare de o sensibilitate aparte, foarte rar interpretată pe scenele din România. Scena Urbană o va aduce în prim plan cu ocazia acestei aniversări”, spune arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

Advertisements
error: Content is protected !!