Updated on iulie 22, 2014
Mierea de zmeură aduce profit chiar şi în anul în care ploile au redus la jumătate producţiile apicole. Un fermier din Cluj a descoperit paradisul albinelor, adică zonele rămase în urma defrişărilor şi în care a crescut zmeură. Mierea produsă de el în aceste locuri din Munţii Apuseni este căutată de elveţieni, nemţi şi italieni, dispuşi să ofere de 4 ori mai mult decât ar costa un borcan de miere în România.
În urmă cu zece ani, Mihai Grama şi-a plasat stupii cu albine la munte, în comuna clujeană Măguri-Răcătău.
“Pentru mine şi albine, muntele e succesul. Şi şi mierea e cea mai apreciată, acolo unde o dau eu şi e plătită la adevărata valoare”, povesteşte apicultorul.
În această perioadă, albinele caută nectar în florile de zmeur, crescut pe locul unde odinoară erau păduri.
După doar câteva zile, mierea este scoasă din rame şi extrasă cu o centrifugă apicolă. Cosnumatorii apreciază gustul ei, dulce-acrişor şi parfumat.
Însă mierea de zmeură este o delicatesă scumpă, astfel că apicultorul clujean o vinde exclusiv pe piaţa externă. Ea ajunge pe mesele străinilor, dispuşi să plătească de patru ori mai mult decât pentru orice alt sortiment. “În Germania, în Eleveţia şi în Italia. Ei vin, eu le dau startul, zic: Băieţii, am. Primul venit primul servit”, completează apicultorul
Specialiştii în nutriţie spun că mierea de zmeură conţine ingrediente speciale care pot preveni mai multe boli. “Inflamaţia cronică, un mecanism pentru cancer, de exemplu, boli cardiovasculare, pentru că mierea aceasta obţinută din zmeură are o concentraţie importantă de flavonoizi, de fenoli”, precizează Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice.
Cu toate acestea, nu toată lumea e dispusă să plătească mai mult pentru un produs de acest fel. “Nu sunt atât de mofturos ca să îmi permit să mănânc o miere de 30 de euro”, spune un clujean. (sursa: digi24.ro)
Un kilogram de miere se vinde la noi în ţară cu preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei, în funcţie de sortiment.