Primul transplant hepatic din istoria orașului Cluj-Napoca. Viața unei tinere de 25 de ani a fost salvată

Updated on septembrie 15, 2024 Primul transplant hepatic din istoria orașului Cluj-Napoca. Viața unei tinere de 25 de ani a fost salvată 1

O echipă complexă de medici redutabili a realizat sâmbătă seară primul transplant hepatic din istoria orașului Cluj-Napoca.

Intervenția a durat aproape 5 ore și a salvat viața unei tinere care, la doar 25 de ani, era în stadiul terminal, având o ciroză autoimună, transmite libertatea.ro.

Sub bagheta celebrului profesor doctor Irinel Popescu, întemeietorul școlii românești de transplant hepatic și director al Centrului specializat din Institutul Clinic Fundeni, au lucrat prof dr Vlad Brașoveanu, șef departament Chirurgie Generală din cadrul Institutului Clinic Fundeni și profesor doctor Nadim al Hajjar, președinte al Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic.

Prof. dr. Dana Tomescu, șefa ATI în cadrul Institutului Clinic Fundeni, a condus anestezia pacientei. Donatorul a fost un tânăr de 41 de ani, de la care s-au mai prelevat rinichii, trimiși la București, inima, trimisă la Târgu Mureș și plămânii, trimiși în străinătate.

Cluj Napoca devine, prin Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Octavian Fodor, al treilea centru de transplant hepatic din România, după București și Iași. Transplantul hepatic este considerat cea mai complexă intervenție din Chirurgia Generală.

Aceasta este a 49-a intervenție de acest tip din 2024. La Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat 40 de transplanturi de ficat, iar 8 au avut loc la Spitalul Sf Spiridon din Iași.

error: Content is protected !!