Clujenii au donat o tonă de haine pentru fapte bune. Târgul #ReClothing – proiectul care îmbină sustenabilitatea și faptele bune

Updated on martie 22, 2023 Între 23 și 26 martie, voluntarii JCI Cluj transformă mai bine de o tonă de haine în fapte bune. Cantitatea impresionantă de articole de îmbrăcăminte a fost donată de clujeni, în decurs de numai 7 zile, în cadrul unei campanii de colectare. Piesele de îmbrăcăminte au fost atent selectate și vor fi vândute în cadrul unui târg caritabil care se desfășoară la Iulius Mall Cluj în perioada menționată.

JCI Cluj îi invită pe clujeni la cea de-a 7-a ediție a târgului #ReClothing – proiectul care îmbină sustenabilitatea și faptele bune. Ideea voluntarilor clujeni e de a demonstra publicului că hainele nu trebuie să ajungă la gunoi, ci pot fi cu ușurință refolosite. Un european aruncă, în medie, mai bine de 11 kilograme de textile în fiecare an. Pornind de la statistici, voluntarii JCI Cluj au creionat un proiect ambițios prin care oferă hainelor o a doua șansă. În numai 7 zile aceștia au reușit să colecteze 1,2 tone de articole vestimentare – toate donate de către clujeni.

Clujenii au donat o tonă de haine pentru fapte bune. Târgul #ReClothing - proiectul care îmbină sustenabilitatea și faptele bune 1

“Suntem impresionați de cantitatea colectată și ne străduim să dăm o nouă șansă tuturor articolelor vestimentare primite. Am selectat deja o mulțime de piese de îmbrăcăminte care își vor căuta un nou proprietar la târgul organizat la Iulius Mall. De la sacouri elegante, la tricouri haioase, rochii deosebite sau pantaloni evazați – veți găsi la eveniment haine până și pentru cea mai pretențioasă pasionată de modă. Proiectul nostru își propune să educe publicul și să le arătăm oamenilor că schimbarea se produce chiar din garderoba lor, așa că am pregătit și demonstrații, workshop-uri sau întâlniri cu creatorii de conținut din Cluj”, explică Ioana Pîrlea, coordonatorul proiectului ReClothing by JCI Cluj .

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. De cele mai multe ori hainele ajung la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice în mediul înconjurător. Mai mult de atât, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

Fiecare clujean care își achiziționează o haină în cadrul proiectului ReClothing contribuie la misiunea organizației de a aduce schimbări pozitive în comunitate. În plus, cumpărătorii vor fi răsplătiți cu zeci de premii pregătite de către voluntari în cadrul unei tombole speciale.

“Fondurile strânse la primele 6 ediții ne-au permis să dotăm școli din mediul rural, să deschidem un hub pentru copiii ucraineni și să ducem pachete în prag de sărbătoare în mai multe comunități defavorizate. Pe scurt, banii strânși în cadrul acestor târguri ne dau șansa de a duce mai departe alte proiecte din cadrul organizației. Îmbinăm sustenabilitatea și faptele bune”, spune Ioana Pîrlea, coordonatorul proiectului.

Organizația clujeană a creat și două personaje care să portretizeze lupta împotriva risipei: #SustainabilityGangster și #SustainabilityFairy. Ele se regăsesc și pe tricourile puse în vânzare de voluntari în cadrul târgului caritabil. Totodată, la eveniment vor exista standuri speciale cu haine din colecții mai vechi ale unor producători locali și designeri români care luptă alături de JCI Cluj împotriva risipei.

Iată câteva informații despre noi:  Pe lângă ReClothing facem și alte lucruri frumoase: avem în un HUB pentru copiii ucraineni unde cei mici pot participa gratuit la activități educaționale, Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea, respectiv TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili.

Între proiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

Cum vă puteți implica? Donații prin:

  • prin Revolut sau BT Pay la 0759041959
  • sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania
error: Content is protected !!