Felicitări! Judecătorul Cristi Danileț a primit Premiul GDS „pentru merite esențiale în configurarea democratică a spaţiului nostru juridic şi public”

Updated on mai 12, 2022 Judecătorul Cristi Danileţ a primit, miercuri, Premiul GDS pe anul 2021 “pentru merite esenţiale în configurarea democratică a spaţiului nostru juridic şi public”.

„Mi-am riscat cariera pentru că am ieşit în spaţiul public, pentru că am fost vocal, pentru că am susţinut nişte valori. Este foarte periculos, astăzi, să susţii valori. Dacă susţii integritatea academică primeşti ameninţări de la oamenii legii.

Felicitări! Judecătorul Cristi Danileț a primit Premiul GDS „pentru merite esențiale în configurarea democratică a spaţiului nostru juridic şi public" 1

În 2008, am susţinut lupta împotriva corupţiei judiciare, am primit 70 de semnături ale magistraţilor şi grefierilor împotriva mea, pentru a fi anchetat: de ce am spus că există corupţie în justiţie. Când am spus că se încalcă standardele internaţionale în materie de justiţie şi că România nu respectă rapoartele GRECO, rapoartele Comisiei Europene şi rapoartele Comisiei de la Veneţia, am fost investigat că sunt pro-european şi că asta este poziţie politică”, a afirmat judecătorul Cristi Danileţ, după primirea premiului din partea Grupului pentru Dialog Social.

“Au fost magistraţi care au organizat proteste în faţa tribunalelor împotriva modificărilor la Legile Justiţiei de către cei aflaţi la putere, împotriva standardelor internaţionale care stabilesc ce se înţelege prin independenţa justiţiei. Am avut curajul atunci să organizez primul protest din ţară, la Cluj, unde am scos 200 de judecători în faţa Tribunalului.

Nu e simplu să le spui: ieşiţi din birouri, vedeţi că o să ne vadă cetăţenii, o să ne vadă presa, luaţi robele pe voi – visul meu a fost să facem protestul cu robele pe noi. I-am convins să o avem (roba – n.r.) măcar pe antebraţ şi haideţi în faţa tribunalului, nu spunem nimic, va fi un protest al tăcerii. (…) După jumătate de oră de stat în faţa tribunalului, în aplauzele cetăţenilor de pe stradă, am dat interviu în faţa presei şi am spus de fapt ce se întâmplă: ce este nebunia asta cu SIIJ-ul.

O invenţie absolut româneasco – balcanică inutilă şi anii care au urmat mi-au dat dreptate: SIIJ de fapt a protejat corupţia din justiţie. Din cauză că s-a inventat SIIJ nu s-a mai descoperit niciun magistrat corupt, de ani de zile”, a declarat Cristi Danileţ, conform Agerpres.

error: Content is protected !!