Cluj. A fost deschisă o şcoală de potcovit cai, după model francez

Updated on decembrie 5, 2018 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a deschis un curs special în cadrul unei școli de potcovit.

Iniţiativa cursului a pornit în urma observării unui număr mare de cazuri de cai care au fost potcoviţi deficitar, ceea ce poate produce grave de sănătate animalelor, informează mediafax.ro.

Cluj. A fost deschisă o şcoală de potcovit cai, după model francez 1

Cristina Pocol, cadru didactic al USAMV, a declarat că proiectul prevede formarea studenţilor la un nivel superior în arta potcovăriei, de specialişti care colaborează cu medicii veterinari şi se ocupă de sănătatea piciorului calului.

Şcoala de potcovit de la USAMV funcţionează după model francez, iar un formator din Franţa, care s-a specializat 3 ani în această meserie, predă studenţilor clujeni.

“În medie, un potcovit durează o oră şi secretul este de a cunoaşte foarte bine copita, piciorul calului şi ceea ce se întâmplă în interiorul ei. În prima etapă se taie copita, apoi urmează ajustarea, adică se ajustează potcoava pentru ca aceasta să se potrivească cu piciorul calului, iar ultima etapă este fixarea copitei cu ajutorul unor cuie pentru ca această să fie bine fixată. Este o muncă periculoasă, se pot întâmpla accidente pentru că este vorba despre un animal mare, dar întotdeauna ne luăm măsuri de securitate”, a spus formatorul francez, Charles Leguy Vandevelde, care a şi făcut, marţi, o demonstraţie de potcovit.

“Un potcovar câştigă între 1.500 şi 2.500 de euro pe lună în Franţa şi este privit ca un colaborator al medicului veterinar, specializat în ortopedia calului”, a spus Leguy Vandevelde.

Costul unei potcoviri se ridică în România la 50 de euro, spre deosebire de Franţa unde este între 80 şi 150 de euro, în funcţie de complexitate.

Proiectul, început în luna noiembrie, se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Veterinară Ecvină din România şi mai multe asociaţii din Franţa, şi se va încheia în aprilie 2019 cu specializarea a 20 de studenţi ai USAMV Cluj-Napoca.

error: Content is protected !!